Διορθώθηκε η εμπλοκή στο Taxis που εμπόδιζε τη δήλωση των φιλοξενούμενων ενήλικων παιδιών

Διορθώθηκαν τα προβλήματα με τη δήλωση των προσώπων που φιλοξενούν τα ενήλικα παιδιά τους.

Τα προβλήματα είχαν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς στις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν εισόδημα έως 3.000 ευρώ και επομένως μπορούν να δηλωθούν ως προστατευόμενα, το σύστημα δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση της δήλωσης.

Το πρόβλημα όμως εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι τώρα οι δηλώσεις μπορούν να ολοκληρωθούν.

Για την ιστορία, το πρόβλημα, το οποίο παρουσιάσε το money-money.gr είχε ως εξής:

Εάν μεν ο γονέας δηλώσει το παιδί ως φιλοξενούμενο, δεν μπορεί να το δηλώσει και ως προστατευόμενο. Εάν δηλώσει το παιδί ως προστατευόμενο, τότε το παιδί δεν μπορεί να δηλώσει ότι φιλοξενείται.

Το Taxisnet διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία των δηλώσεων και δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της δήλωσης.

Το γεγονός αυτό έχει «παρενέργειες», αφού εάν ο γονέας έχει το δικαίωμα να δηλώσει τα παιδιά ως προστατευόμενα αλλά δεν μπορεί να το κάνει, λόγω του «κολλήματος» του Taxisnet, κινδυνεύει να χάσει το επίδομα παιδιού.

Το πρόβλημα αφορά στα εμπόδια που υπάρχουν στην ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα που είτε «φιλοξενούνται» σε σπίτια γονέων τους ή άλλων συγγενών ή γνωστών τους είτε «φιλοξενούν» ενήλικα τέκνα τους ή άλλους ενήλικες στα σπίτια που διαμένουν.

Η αιτία είναι  η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ενσωματώσει φέτος στην εφαρμογή του συστήματος ΤΑXISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, πρόγραμμα αυτόματων διασταυρώσεων των στοιχείων που δηλώνουν οι «φιλοξενούμενοι» και οι «φιλοξενούντες».

Το πρόγραμμα αυτό, κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων των φορολογουμένων που επιχειρούν να δηλώσουν ότι «φιλοξενούνται» ή των φορολογουμένων που επιχειρούν να δηλώσουν ότι «φιλοξενούν», εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία δεν επιτρέπουν τη δήλωση της «φιλοξενίας» αν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν είναι δυνατό να παρακαμφθούν, ακόμη και σε περιπτώσεις που πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνουν εξαιρέσεις από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι σε πλήθος περιπτώσεων να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της δήλωσης.
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταγραφή, τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως στις περιπτώσεις ενηλίκων τέκνων που θεωρούνται προστατευόμενα και τα οποία οφείλουν φέτος να υποβάλουν δική τους, ξεχωριστή, δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους απέκτησαν εισοδήματα μικρού συνολικού ύψους, χαμηλότερα των 3.000 ευρώ.

Εάν το παιδί έχει εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί προστατευόμενο και απλά δηλώνεται ως φιλοξενούμενο, οπότε στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δήλωση.

 

Το πρόβλημα όμως δημιουργείται στις εξής περιπτώσεις:

 

α) Αν οι γονείς έχουν ήδη συμπληρώσει και υποβάλει τις δηλώσεις τους, τα εν λόγω προστατευόμενα τέκνα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική υποβολή των δικών τους δηλώσεων. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, στη φορολογική δήλωση των γονέων το σύστημα δεν έχει επιτρέψει να δηλωθεί το ενήλικο τέκνο και ως προστατευόμενο και ως «φιλοξενούμενο», καθώς οι νέοι κωδικοί 007-008 του πίνακα 2 για τις «φιλοξενίες» δεν επιτρέπεται να συμπληρώνονται για προστατευόμενα μέλη του φορολογούμενου, τα οποία περιλαμβάνονται στον πίνακα 8 της δήλωσή του. Συνεπώς, τη στιγμή που το ενήλικο αυτό τέκνο επιχειρεί να δηλώσει «φιλοξενούμενο» στη δική του φορολογική δήλωση εμφανίζεται στην οθόνη μήνυμα το οποίο αναφέρει ότι: «Ο φορολογούμενος με Α.Φ.Μ...... (σ.σ. ο πατέρας του ή η μητέρα του) έχει κάνει ήδη δήλωση και δεν έχει δηλώσει ότι σάς φιλοξενεί. Δεν μπορείτε να δηλώσετε φιλοξενία από αυτόν τον Α.Φ.Μ.». Ως εκ τούτου το ενήλικο τέκνο δεν μπορεί να ολοκληρώσει την συμπλήρωση της φορολογικής του δήλωσης!

β) Αν το ενήλικο τέκνο έχει προλάβει να συμπληρώσει πρώτα εκείνο τη φορολογική του δήλωση και έχει δηλώσει στον κωδικό 092 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1 ότι «φιλοξενείται» στο σπίτι των γονεών του, οι τελευταίοι όταν θα έρθει η ώρα να υποβάλουν τη δική τους δήλωση θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που θα τούς ενημερώνει ότι ο φορολογούμενος με τον Α.Φ.Μ.........., δηλαδή το ενήλικό τέκνο τους, έχει δηλώσει ότι φιλοξενείται στο σπίτι τους. Με το μήνυμα αυτό θα κληθούν να κάνουν αποδοχή αυτής της δήλωσης του τέκνου τους. Όμως αν η αποδοχή αυτή γίνει και συμπληρωθούν από το σύστημα οι νέοι κωδικοί 007-008 του πίνακα 2, τότε οι γονείς δεν θα μπορούν, στη συνέχεια, να δηλώσουν το τέκνο τους και ως προστατευόμενο στον πίνακα 8, δεδομένου ότι η συμπλήρωση των κωδικών 007-008 αφορά «φιλοξενία» μη προστατευόμενου μέλους της οικογένειας και δεν επιτρέπει την συμπλήρωση των στοιχείων του τέκνου στον πίνακα 8. Αν οι γονείς επιχειρήσουν πρώτα να δηλώσουν τα στοιχεία του τέκνου τους στον πίνακα 8 και μετά να κάνουν αποδοχή του μηνύματος της φιλοξενίας, τότε το σύστημα δεν θα τους το επιτρέψει, διότι διασταυρώνει αυτόματα τον Α.Φ.Μ. του τέκνου που δήλωσε ότι φιλοξενείται με τον Α.Φ.Μ. που θα επιχειρήσει να δηλώσει ο πατέρας ή μητέρα στον πίνακα 8 των προστατευόμενων μελών.

Ως εκ τούτου, σε μια τέτοια περίπτωση, οι γονείς δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν την ορθή συμπλήρωση της δήλωσής τους, παρά μόνο αν αποφασίσουν να μη δηλώσουν το τέκνο τους ως προστατευόμενο, εξέλιξη η οποία όμως μπορεί να είναι επιζήμια γιατί ενδέχεται να οδηγήσει σε στέρηση δικαιώματος είσπραξης επιδόματος τέκνου ή σε είσπραξη μειωμένου επιδόματος τέκνου, λόγω μείωσης του συνολικού αριθμού των τέκνων που θα εμφανίζονται στον πίνακα 8 της δήλωσης ως προστατευόμενα.