Τουρκική κρίση: Ένα προαναγγελθέν «έγκλημα» που σκόρπισε τον πανικό

Η νομισματική κρίση στην Τουρκία, ήταν κάθε άλλο παρά αναπάντεχη, αφού τα προβλήματα συσσωρεύονταν εδώ και μήνες. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Marketwatch, οι φόβοι διάχυσης και μετάδοσης των προβλημάτων της 17ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, προκάλεσε αναταράξεις στις χρηματαγορές διεθνώς, με τους πανικόβλητους επενδυτές να... τρέχουν να βρουν καταφύγιο.

Η Τουρκία, μια αναδυόμενη οικονομία, με πληθυμσό 80 εκατομμυρίων, είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ και μεταξύ των τελευταίων μελών του Συμφώνου Δασμών και Εμπορίου, μιας διεθνούς ένωσης που προωθεί τη μείωση των εμπορικών περιορισμών. Παράλληλα, είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικός στρατιωτικός εταίρος των ΗΠΑ. Ιστορικά, η χώρα έχει επωφεληθεί της γεωγραφικής της θέσης, ώστε να λειτουργεί ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Κι όμως η εικόνα που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, χρωματίζεται από την αυταρχικότητα του προέδρου Ερντογάν και την παρεμβατικότητα της κυβέρνησής του στην οικονομία.

 

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε τελευταία με τις ΗΠΑ, σχετικά με την κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, που η Άγκυρα κατηγορεί για κατασκοπεία.

Χθες ήρθε και η ανακοίνωση μέσω twitter από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ότι διπλασιάζει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Τουρκία. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές αυτές στις ΗΠΑ έφτασαν στα 885 εκατ. δολ. το 2016.

Σε ένα απτό σημάδι ότι η εμπιστοσύνη στην Τουρκία εξαϋλώνεται, η τουρκιή λίρα κατέρρευσε στο χαμηλότερο σημείο έναντι του δολαρίου καθώς για να αγοράσεις κανείς ένα δολάριο χρειάζεται πλέον σχεδόν 6,5 λίρες Τουρκίας.

Η βουτιά της λίρας μπορεί άνετα να σπρώξει την Τουρκία στον γκρεμό λόγω του υψηλού της χρέους και μάλλον θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να προσφύγει σε μηχανισμό διάσωσης.

Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας έφτασε τα 466,67 δισ. δολ. ή το 53% του ΑΕΠ της στα τέλη Μαρτίου με το 1/4 του χρέους να είναι βραχυπρόθεσμο καθώς λήγει εντός του 2018, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank υπολογίζει το τουρκικό χρέος σε όρους ξένου συναλλάγματος κοντά στο 70% του ΑΕΠ.

 

Το αμερικανικό δολάριο ανέκαμψε στον δείκτη ICE περί το 0,9% και σε υψηλό 14 μηνών, εν μέρει καθώς εκτιμάται ότι τα προβλήματα της Τουρκίας δεν θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις ΗΠΑ..

Ωστόσο, οι αμερικανικές μετοχές δέχθηκαν πλήγμα γιατί η τουρκική κρίση έρχεται την ώρα που μεγάλες κεντρικές τράπεζες με πρώτη τη Fed στρέφονται σε σφιχτή νομισματική πολιτική. Ετσι όλοι οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο.

Υπάρχουν όμως και φόβοι μετάδοσης, κυρίως στην Ευρώπη, δεδομένου ότι έχει εμπορικές δοσοληψίες με την Τουρκία που αγγίζουν τα 180 δισ. δολ., καθώς και υψηλή έκθεση στο τουρκικό χρέος.


Εξ ου και όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, με τον Euro Stoxx 50 να χάνει 2%.

Ο χρυσός που συνήθως επωφελείται από τις αναταράξεις στις αγορές, ως ασφαλές καταφύγιο, αυτή τη φορά δεν έδρεψε καρπούς, καθώς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 1.219 δολάρια/ουγγιά.

Πηγή: newmoney.gr