Ξεπέρασε και τα $18.000 το Bitcoin

Σε ανοδικό έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση παραμένει το Bitcoin, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τα επίπεδα ρεκόρ του 2017 που πυροδότησαν μια μανία μεταξύ των επενδυτών η οποία τελείωσε με μία βία κατάρρευση, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Το ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε και το επίπεδο των $18.000 την Τετάρτη για να κατρακυλήσει στη συνέχεια σε ποσοστό άνω του 6% και να επιστρέψει και πάλι κοντά στα $18.200 στις συναλλαγές στο Λονδίνο. 

Η αξία του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, φέρνοντας στη μνήμη το ράλι κατά 1.375% του 2017 που προηγήθηκε της βουτιάς κατά 70% το επόμενο έτος. Υποστηρικτές αλλά και πολέμιοι εκτιμούν ότι το νόμισμα μπορεί να συνεχίσει ανοδικά φέτος.

"Αυτό που συμβαίνει με το Bitcoin είναι τρελό", αναφέρει ο Matt Maley, chief market strategist της Miller Tabak + Co. "Αυτή είναι η τρίτη παραβολική κίνηση. Κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει".

Τα κέρδη του νομίσματος αυτό το έτος ακολουθούν την ευρύτερη αποδοχή που γνωρίζει το Bitcoin από καθιερωμένους φορείς της αγοράς όπως η Fidelity Investments, η οποία ξεκίνησε ένα Bitcoin fund αυτό το καλοκαίρι. Σημαντικοί διαχειριστές κεφαλαίων επίσης στρέφονται στα κρυπτονομίσματα, με τον επενδυτή Paul Tudor Jones να αγοράζει Bitcoin ως μέσο προστασίας έναντι του πληθωρισμού. Η PayPal Holding Inc. ανακοίνωσε επίσης τον Οκτώβριο ότι θα επιτρέπει στους πελάτες της να έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα. 

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν πάντως πείσει όλους τους επενδυτές. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates LP, Ray Dalio δήλωσε την Τρίτη ότι ενδεχομένως να έχει χάσει κάτι. Ακόμα και κάποιοι από την αγορά των κρυπτονομισμάτων εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ραγδαία άνοδο. 

"Έχουμε υπερεπεκταθεί και μια πτώση είναι αναμενόμενη", δηλώνει ο Vijay Ayyar, του ανταλλακτηρίου Luno. "Κάπου στην περιοχή μεταξύ $18.000 - $19.000 είναι πιθανώς η κορυφή. Πιθανώς θα έχουμε πολλούς ανθρώπους να πραγματοποιούν πωλήσεις στα επίπεδα αυτά, ιδίως αυτούς που αγόρασαν στην κορυφή του 2017-18. Τα τεράστια ράλι που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν είχαν πάντα διορθώσεις της τάξης του 30-40%. Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά τα πράγματα". 

Ο Mati Greenspan, ιδρυτής της Quantum Economics σημειώνει ότι το "Bitcoin είναι πάντα μεταξύ των κορυφαίων σε απόδοση περιουσιακών στοιχείων από την δημιουργία του. Αυτή η τελευταία άνοδος έρχεται καθώς οι μεγάλοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά απορροφώντας τη μικρή προσφορά που υπάρχει για πωλήσεις".

Ο Hugo Rogers, chief investment officer στην Deltec Bank & Trust, αγόρασε Bitcoin όταν ήταν κοντά στα $9.300 τον Ιούνιο και χρησιμοποίησε περιόδους αδυναμίας από τότε για να το αυξήσει στο χαρτοφυλάκιο του. Το Bitcoin αποτελεί πλέον το 5% του Global Absolute Return Fund, το οποίο εστιάζει σε εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης. Πιθανώς δεν θα σταματήσει στο όριο του 5%, όπως λέει.

"Μία μικρή θέση στο Bitcoin μπορεί να πάει πολύ μακριά", δήλωσε στο Bloomberg ο Rogers. "Υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να δείξουν συγκρίσιμες αποδόσεις. Εάν είναι να διαφοροποιήσεις το χαρτοφυλάκιο σου, αυτό είναι ένα καλό μέρος για να πας".