Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό - Δημοσιονομικός χώρος 1 δισ. ευρώ το 2019

«Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, διαψεύδοντας εκ νέου ότι υπάρχουν δύο σενάρια για την εκτέλεσή του. Παράλληλα, έκανε λόγο για δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου ένα δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί ισόρροπα, όπως είπε, σε στοχευμένες δράσεις.


Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε σημειώσει πως «η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μη δημιουργηθεί λάθος εντύπωση». Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων, και αυτό είναι σημαντικό». Μάλιστα σημείωσε πως «με την όποια άποψη εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει κάποιος», ωστόσο «άλλο πράγμα είναι όμως ότι το γραφείο κάνει λάθος, χωρίς τεκμηρίωση».

Να σημειωθεί πως μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Γιώργος Χουλιαράκης είχε χαρακτηρίσει «λάθος» όσα λέγονται για δύο σενάρια. Και είχε μιλήσει για δύο πυλώνες: O πρώτος πυλώνας αποτελεί το σενάριο βάσης, που περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη όπως θα διαμορφώνονταν αν δεν υπήρχε καμία δημοσιονομική παρέμβαση. O δεύτερος πυλώνας είναι η περιγραφή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού.

«Από φέτος έχουμε τη πολυτέλεια να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί για να αλλάξει το πρόσημο και έτσι, μετά από μια παρατεταμένη δημοσιονομική στενότητα, πάμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μέχρι το 2022. Το 2019 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή ένα δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ισόρροπα με στοχευμένες δράσεις, όπως φοροελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όλα όσα έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ, είναι εκτός πραγματικότητας. «Η ΝΔ περιγράφει μια δέσμη μέτρων που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα βρει τους πόρους για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή θα μειώσει δραστικά τα μισθολόγια και τις συντάξεις ή θα ρίξει σε νέα περιπέτεια τη χώρα. Μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και κουρέματος. Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι που ανοίγονται με τις προτάσεις της ΝΔ στη ΔΕΘ», υποστήριξε.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ακόμα ότι το προσχέδιο λαμβάνει υπόψη του το νέο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σε ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το προσχέδιο που καταθέσαμε λαμβάνει υπόψη του αυτό το νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται, τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν και επιδιώκει στροφή ώστε να πάμε από μια στενή και περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα, σε μια λελογισμένη επέκταση. Για πρώτη φορά η χώρα, στη σύγχρονη ιστορία της, καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα και η πρόβλεψη είναι ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το κόστος του δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί και από 11% πήγε στο 4%. Παραμένει υψηλό λόγω των διεθνών συγκυριών αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που παραλάβαμε και είναι σε τροχιά σταθεροποίησης» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να κάνει όλα όσα θέλει. Δεν γίνεται στη ζωή πάντα. Υπάρχουν διλήμματα. Στο προϋπολογισμό εμείς προτείνουμε στοχευμένες δαπάνες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης χωρίς να αμφισβητούμε την τήρηση των στόχων».