ΑΑΔΕ: Στη φάκα αδήλωτα εισοδήματα του εξωτερικού

Στην τσιμπίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιάστηκαν χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις που απέκτησαν στο εξωτερικό. Τους φορολογούμενους εντόπισε η ΑΑΔΕ μετά από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε μέσω του συστήματος της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με τα άλλα κράτη.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του 6ου συνεδρίου «Thessaloniki Summit» και όπως είπε ήδη οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν λάβει ενημερωτικό σημείωμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να προσκομίσουν στην οικεία ΔΟΥ αποδεικτικά στοιχεία για το ύψος των εισοδημάτων που απέκτησαν προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στις συμπληρωματικές δηλώσεις που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν. Θα ακολουθήσει η έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τον επιπλέον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του εξωτερικού που δεν δηλώθηκαν.

Επειδή λόγω της πανδημίας είναι δύσκολη η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων, η ΑΑΔΕ έχει δώσει τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους φορολογούμενους να αποστείλουν φωτοαντίγραφο των κινήσεων του τραπεζικού τους λογαριασμού, που πιστώθηκε με τις συντάξεις, από τους ασφαλιστικούς φορείς ή του μισθού που εισέπραξαν.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στην οποία τα δηλούμενα ποσά ταυτίζονται με τα ποσά που αναφέρονται στο email που έλαβε από τη Φορολογική Διοίκηση, δεν απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών. Για τους φορολογούμενους με τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού που δεν θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση η ΑΑΔΕ ράβει κουστούμι φόρων  με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.  Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία θα προσδιορίσει το φόρο κατ΄εκτίμηση και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει στείλει τα ραβασάκια με τις πληρωμές.