Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία για τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες

Δεύτερη ευκαιρία αναμένεται να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους στους δήμους.

Συγκεκριμένα από τον Μάιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν για μία ακόμη φορά να αποκαλύψουν το πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών τους χωρίς τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών και χωρίς να επιβαρυνθούν με τα πολύ υψηλά ποσά προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η νέα ευκαιρία θα προκύψει μετά από σχετικές εισηγήσεις - πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς την κυβέρνηση και τη Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία υποβάλλονταν εκπρόθεσμες δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών ακινήτων στους δήμους.

Μετά το πέρας της πρώτης εκκαθάρισης

Η πλατφόρμα αναμένεται να επαναλειτουργήσει από τον Μάιο και μετά, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση όλων των εκπρόθεσμων δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προέβλεπε για όσους εντάχθηκαν πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους – πενταετείς, δεκαετείς ή εικοσαετείς – πριν από το 2020.

Προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η δεύτερη ευκαιρία

Η νέα αυτή ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους:

  • Θα απαλλάσσονται όπως και η «πρώτη φουρνιά» πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την περίοδο 2015-2019 ή για την περίοδο 2010-2019 ή για την περίοδο 2000-2019 (ανάλογα με το πόσα χρόνια πίσω ανατρέχουν τα αρχεία του κάθε δήμου),
  • θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα:

* κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,

κατά 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή,

κατά 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο δύο εξαμήνων (ή 12 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτή,

* κατά 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τριών εξαμήνων (ή 18 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτή,

* κατά 40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τεσσάρων εξαμήνων (ή 24 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτή,

* κατά 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο πέντε εξαμήνων (ή 30 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτή,

* κατά 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο έξι εξαμήνων (ή 36 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα.

Συγκεκριμένα σε ό,τι έχει να κάνει με το ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Ωστόσο, με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, θα επιβληθεί στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων πλαφόν 50%, ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα εξοντωτικά ποσά.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ., με αναδρομικές χρεώσεις μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά (όχι για την πενταετία 2015-2019 ή τη δεκαετία 2010-2019 ἠ την εικοσαετία 2000-2019) και με προσαυξήσεις 20%-50% ανάλογα με το εξάμηνο, στο οποίο θα επιλέξουν να υποβάλουν τις δηλώσεις.

Τον Μάιο οι λογαριασμοί για τον πρώτο κύκλο

Τον Μάιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των δηλώσεων αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης ρύθμισης από 3,1 εκατ. δημότες-ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τον ίδιο μήνα θα διαβιβαστούν στον ΔΕΔΔΗΕ τα αποτελέσματα της επεξεργασίας και εκκαθάρισης των δηλώσεων προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των δικαιούχων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών που αναλογούν στην περίοδο από την 1η-1-2020 έως και την 30ή-4-2021, απαλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.