Ποιοι θα επωφεληθούν περισσότερο από τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

 

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα λάβουν από τις αρχές του 2024 περίπου 600.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και άλλοι 150.000 δημόσιοι λειτουργοί (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές κ.λπ.).

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την αναμόρφωση των μισθολογίων τους, η οποία θα γίνει εντός του 2023, με στόχο οι νέες διατάξεις να τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2024.

Τη σχετική εξαγγελία την είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «βήμα» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο και προχθές, στη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, την επανέλαβε. Επί της εξαγγελίας αυτής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ότι το συνολικό ποσό των αυξήσεων που θα λάβουν το επόμενο έτος οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου θα φθάσει τα επίπεδα 500 εκατ. ευρώ κι ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα χορηγηθούν στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στους πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ, από την 1η-1-2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Με το νέο αυτό μισθολόγιο, θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων.

Όμως τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων και των νεοδιοριζόμενων. Επίσης λόγω της αύξησης των επιδομάτων ευθύνης, περισσότερο ωφελημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την κατάρτιση του νέου αυτού μισθολογίου, οι βασικοί μισθοί θα αναπροσαρμοστούν σε όλα τα κλιμάκια, με όφελος μεγαλύτερο για όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της μισθολογικής κλίμακας. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ευρισκόμενοι στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια υπάλληλοι θα λάβουν μεγαλύτερες αυξήσεις είναι η ανάγκη να συγκλίνουν στα ίδια επίπεδα οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ήδη ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 713 ευρώ, αλλά κάθε ιδιωτικός υπάλληλος λαμβάνει κάθε χρόνο 14 μισθούς, δηλαδή 12 μηνιαίους μισθούς συν ένα μισθό ως «Δώρο Χριστουγέννων», συν μισό μισθό ως επίδομα θερινής αδείας συν μισό μισθό ως «Δώρο Πάσχα». Αν ο κατώτατος μισθός των 713 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα υπολογιστεί σε δωδεκάμηνη βάση, τότε αντιστοιχεί σε ποσό 831 ευρώ (713 Χ 14 / 12).

Στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις υπηρεσίες της κεντρικής δημόσιας διοίκησης ο ελάχιστος μισθός, ο οποίος καταβάλλεται σε νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο του κλάδου της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα, όμως ο υπάλληλος αυτός, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, λαμβάνει ετησίως 12 μισθούς, διότι τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν καταργηθεί με τα μνημόνια.

Πιο χαμηλός ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, υπολογιζόμενος σε 12μηνη βάση, υπολείπεται ήδη σημαντικά του επιπέδου των 831 ευρώ στο οποίο αντιστοιχεί, σε 12μηνη βάση, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Δεδομένου δε ότι από την 1η Απριλίου 2023 αναμένεται να χορηγηθεί και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, η «ψαλίδα» θα ανοίξει ακόμη περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Για τον λόγο αυτό οι αυξήσεις που θα προκύψουν, με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι πολύ μεγαλύτερες από των υπόλοιπων απλών υπαλλήλων.

Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Ευνοημένοι από το νέο μισθολόγιο θα είναι και όσοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κατέχουν θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, διευθυντών, υποδιευθυντών και τμηματαρχών, καθώς τα επιδόματα θέσης ευθύνης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Στόχος θα είναι να ενισχυθούν τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης από την αποδοτικότητα των οποίων εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων κάθε υπηρεσίας, αλλά και να μειωθούν τα κίνητρα για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς.