Άγονος ο διαγωνισμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια

 

Άγονος αποβαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλεια, καθώς δεν προσήλθε κανείς από τους αρχικούς υποψηφίους για τη μεγάλη ιδιωτικοποίηση - «Οι λόγοι αφορούν τους ίδιους τους επενδυτές».

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι: «Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα» ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι το 41% των ΕΛΛΠΕ κατέχει ο όμιλος Λάτση και το 35,5% το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο διαθέτει το ποσοστό του.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν η Ελβετική Glencore, η οποία στην πορεία συμμάχισε με τον επενδυτικό όμιλο Carlyle αμερικανικών συμφερόντων καθώς και η Ολλανδική Vitol, η οποία είχε συμπράξει με την Αλγερινή Sonatrach. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, χωρίς όμως να ανάψει πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.