«Αγοράστε τώρα τα δώρα σας για τα Χριστούγεννα»

Σύσταση στους Ευρωπαίους καταναλωτές να αγοράσουν τώρα τα δώρα για τα Χριστούγεννα, κάνει ο Κλάους Βόλραμπε, ειδικός για την εφοδιαστική αλυσίδα στο ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

«Τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ήδη σημαντικές επιπτώσεις : Δύο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα, ορισμένα είδη είναι σε έλλειψη», γράφει η Tagesschau.  Εάν θέλετε συγκεκριμένα δώρα, θα πρέπει να τα αγοράσετε νωρίτερα παρά αργότερα. Το παιδικό ποδήλατο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο - ένα από τα κλασικά χριστουγεννιάτικα δώρα - θα μπορούσε να κάνει τα μάτια των παιδιών λιγότερο λαμπερά φέτος από ό, τι τα άλλα χρόνια. Γιατί τα ποδήλατα είναι λιγοστά. Το  γερμανικό Ινστιτούτο Ifo πραγματοποίησε μια αντιπροσωπευτική έρευνα μεταξύ των λιανοπωλητών. Το αποτέλεσμα:  Το 100%  όλων των εμπόρων ποδηλάτων που συμμετείχαν στην έρευνα παραπονιούνται για ανεπαρκείς προμήθειες. 

Αλλά και το υπόλοιπο εμπόριο επηρεάζεται επίσης από αστοχίες παράδοσης άγνωστης μέχρι τώρα έκτασης. Oι έμποροι ηλεκτρονικών ειδών και επίπλων λένε ότι περιμένουν σχεδόν το ίδιο συχνά για προμήθειες. «Δεδομένου ότι η προσφορά είναι απίθανο να βελτιωθεί πολύ μέχρι το τέλος του έτους, τίθεται το ερώτημα εάν οι πελάτες πρέπει να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους νωρίτερα από το συνηθισμένο - για να μην μείνουν χωρίς τα δώρα που θέλουν. Πότε είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή; «Η απάντησή μου είναι : αμέσως», λέει ο Βόλραμπε χωρίς δισταγμό.

Οι συνέπειες της έλλειψης microchip

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών  θα πρέπει να γίνει  ιδιαίτερα αισθητή στη χριστουγεννιάτικη επιχείρηση. «Αν το δώρο περιέχει ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τότε θα πρέπει να το αγοράσετε αμέσως για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις τα Χριστούγεννα», λέει ο  Γερμανός ειδικός. Τα smartphone κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα μπορούσαν επομένως να είναι ένα σπάνιο θέαμα.

Το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα για τους πελάτες το επόμενο έτος είναι επίσης ασαφές. Οι προβλέψεις διαφέρουν πολύ. «Στην περίπτωση των ημιαγωγών, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023», λέει ο Κλάους Βόλραμπε.

Το ινστιτούτο Ifo δεν είναι το μόνο που συμβουλεύει να αγοράσετε τώρα τα Χριστουγεννιάτικα δώρα  Η  Ιβονα Χάουσμαν από το κέντρο καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας , προτρέπει τους πολίτες να αγοράσουν τώρα τα δώρα, που θέλουν, «αν είναι διαθέσιμα». Επιπλέον, όσο περνά ο καιρός ,λόγω των ελλείψεων οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Αλλά και στις διαδικτυακές αγορές θα υπάρξουν προβλήματα με καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων.«Όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, θα πρέπει να προσθέτουμε δύο με τρεις ημέρες επιπλέον στον χρόνο παράδοσης», λέει η Χάουσμαν.

Η γερμανική Ενωση Εμπόρων (HDE) βλέπει πάντως την κατάσταση λίγο πιο χαλαρά. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μόνο μεμονωμένα προϊόντα θα μπορούσαν να σπανίζουν ενόψει των Χριστουγέννων, λέει εκπρόσωπος της HDE και προσθέτει: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι άνθρωποι θα στέκονται μπροστά σε άδεια ράφια ,όταν πηγαίνουν για ψώνια για τα Χριστούγεννα».