Αισιόδοξα μηνύματα για το φυσικό αέριο: Σε χαμηλό 22 μηνών η τιμή του

ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο τους πριν και από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενισχύοντας τις ελπίδες μιας ισχυρότερης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η τιμή του TTF άγγιξε το ναδίρ των 35,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδο που έχει να δει ο δείκτης από τον Ιούλιο του 2021. Σταδιακά η τιμή ανέκαμψε και πάλι πάνω από τα 36 ευρώ (στις 20.30 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή βρισκόταν στα 36,57), όμως παραμένει σταθερά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μακριά από το ρεκόρ των 340 ευρώ/mwh που είχε αγγίξει το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Ρωσία είχε κόψει δραστικά τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Η υποχώρηση των τιμών ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως η αγορά θα σταθεροποιηθεί σταδιακά μετά και τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη, διασφαλίζοντας εναλλακτικούς προμηθευτές (κυρίως σε LNG) πλην της Ρωσίας και «χτίζοντας» υψηλά αποθέματα.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν, αλλά να διατηρήσουν τα μέτρα εξοικονόμησης και να φροντίσουν να μεγιστοποιήσουν τα αποθέματα μέσα στο καλοκαίρι. Κι αυτό με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες τον επόμενο χειμώνα μπορεί να είναι πιο δυσμενείς.