Αισιόδοξη εκτίμηση από τη Γέλεν: Η Fed μπορεί να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Την εκτίμηση ότι η Federal Reserve πιθανώς να μην προβεί σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εξηγώντας ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, από μόνη της, δύναται να καταστήσει πιο «σφιχτή» τη δανειοδοτική δραστηριότητα.

Eιδικότερα, μιλώντας στο CNN, επεσήμανε ότι στον απόηχο της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Suisse, οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές και να περιορίσουν τις κάνουλες της δανειοδότησης.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως διευκρίνισε, θα συνεπάγεται τον «μηδενισμό» της ανάγκης για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο 4,75% – 5%.

«Ήδη βλέπουμε ένα είδος σύσφιγξης των επιπέδων δανειοδότησης στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την περίοδο πριν του επεισοδίου και ενδεχομένως να υπάρξει ακόμη περισσότερη σύσφιγξη στο μέλλον» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αυτό, συμπλήρωσε, θα οδηγήσει σε περιορισμό της πίστωσης, αντικαθιστώντας το εργαλείο των υψηλότερων επιτοκίων και συνδράμοντας στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένονται δραματικές ή σημαντικές αλλαγές.

«Νομίζω ότι το outlook δείχνει μια ήπια ανάπτυξη και μια συνεχιζόμενα ισχυρή αγορά εργασίας, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται» κατέληξε.