Ακρίβεια: Ρεκόρ 10ετίας στις τιμές τροφίμων

Πριν από την παρούσα εκτόξευση των τιμών ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο υπέφερε από πείνα και τώρα η πανδημία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο αυτήν την κατάσταση.

Αλμα 28,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων το 2021 παγκοσμίως, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την επιβίωση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Η πανδημία, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, η άνοδος των τιμών ενέργειας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι επιπτώσεις σε αγροτική παραγωγή και εμπόριο οδήγησαν τις τιμές αρκετών τροφίμων σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο σχετικός δείκτης τιμών τροφίμων του παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που παρακολουθεί τις τιμές βασικών ειδών διατροφής, όπως τα δημητριακά, η ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, άγγιξε υψηλά 30ετίας. Παρά τη μικρή πτώση του μηνιαίου δείκτη τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, ο μέσος ετήσιος δείκτης τιμών τροφίμων του FAO προσέγγισε συγκεκριμένα τις 125,7 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 28,1% σε σχέση με το 2020.

Ο επιμέρους δείκτης τιμών δημητριακών του FAO σημείωσε άνοδο 27,2% έναντι του 2020, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, με το καλαμπόκι να καταγράφει ετήσια άνοδο 44,1%, το σιτάρι 31,3%, ενώ αντίθετα το ρύζι να υποχωρεί 4%. Ο αντίστοιχος δείκτης φυτικών ελαίων χτύπησε ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών, σημειώνοντας άνοδο 65,8% σε σχέση με το 2020, ενώ ο δείκτης τιμών ζάχαρης προσέγγισε αντίστοιχα το υψηλότερο επίπεδο από το 2016, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 29,8%.

Ανοδο 12,7% κατέγραψε και ο δείκτης τιμών κρέατος, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, ενώ ο δείκτης γαλακτομικών προϊόντων ήταν αντίστοιχα υψηλότερος κατά 16,9% σε σχέση με πέρυσι.

Ο εφιάλτης όμως δεν έχει τελειώσει αφού τόσο η εξέλιξη της πανδημίας όσο και οι αβεβαιότητες που τροφοδοτεί η όξυνση των καιρικών μεταβολών και του κλίματος κάνουν τους αξιωματούχους του FAO ιδιαίτερα απαισιόδοξους για τη συνέχεια. «Αν και κανονικά οι υψηλές τιμές δίνουν συνήθως τη θέση τους στην αύξηση της παραγωγής, το υψηλό κόστος των εισροών, η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία και οι ολοένα και πιο αβέβαιες κλιματικές συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες στην αγορά ακόμα και το 2022», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρέζα Αμπασιάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την παρούσα εκτόξευση των τιμών ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο υπέφερε από πείνα. Η πανδημία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο αυτήν την κατάσταση καθώς η οικονομική θέση πολλών νοικοκυριών συρρικνώθηκε.

Εκθεση της γνωστής οργάνωσης Oxfam που μάχεται τη φτώχεια, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα της περσινής χρονιάς, διαπίστωσε εξαπλάσια αύξηση των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες λιμού από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με την έκθεση, 155 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας ή και χειρότερα, δηλαδή 20 εκατομμύρια περισσότεροι από πέρυσι. Εως και 11 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα κάθε λεπτό από την πείνα και τον υποσιτισμό έναντι 7 που ήταν έως τότε ο παγκόσμιος δείκτης θνησιμότητας λόγω Covid-19. Το 1/15ο όσων πρόσθεσε φέτος στην τεράστια περιουσία του ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Ελον Μασκ θα επαρκούσε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για να εξαλειφθεί η πείνα αυτών των ανθρώπων.