Αλλαγές στη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αλλαγές στο νόμο 3016 του 2002 που ρυθμίζει τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) και στο πλαίσιο αυτό απέστειλε στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ερωτηματολόγιο.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (στη φωτό ο πρόεδρος Χαράλαμπος Γκότσης) στην επιστολή της αναφέρει ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας έχει κριθεί αναγκαία αφενός μεν λόγω του ικανού χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την πρώτη εφαρμογή του νόμου και των σχετικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφετέρου δε λόγω της διαφαινόμενης ανάγκης βελτίωσης της εναρμόνισης των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης.
Σημειώνεται επίσης ότι στόχος είναι προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των μετόχων, κυρίως αυτών της μειοψηφίας, αλλά και των λοιπών συμμετεχόντων στις δραστηριότητες της εταιρείας.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί από τις εταιρείες να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 8 Οκτωβρίου ένα ερωτηματολόγιο, που θα τη βοηθήσει να κατανοήσει το επίπεδο της πρακτικής εφαρμογής του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Είναι βέβαιο ότι οι εγχώριες εταιρείες εξακολουθούν, σημειώνεται στην επιστολή, να χαρακτηρίζονται, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, από περιορισμένη διασπορά ιδιοκτησίας, γεγονός που αυξάνει την πίεση για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προστασία των μετόχων μειοψηφίας αλλά και των λοιπών συμμετεχόντων στις δραστηριότητες των εταιρειών.

Επιπρόσθετα, ακόμη και όσες είναι εξωστρεφείς έχουν ανάγκη ενίσχυσης της οργανωτικής δομής και της εν γένει εταιρικής τους κουλτούρας, ενώ αφορμές για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου υπάρχουν καθώς έχουν βγει νέες κοινοτικές οδηγίες (Οδηγία 2017/828/ΕΕ για τα δικαιώματα των μετόχων), συστάσεις κ.ά.