Αλλάζει πάλι ο τρόπος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων

Νέοι κανόνες δημόσιας υγείας εφαρμόζονται από σήμερα, Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου σε σούπερ μάρκετ και σε εμπορικά κέντρα, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ .
Αυτό που αλλάζει στην ουσία είναι ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να εισέρχεται στα εμπορικά καταστήματα αλλά και στα καταστήματα τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα τροφίμων ο μέγιστος αριθμός πελατών που επιτρεπόταν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα οριζόταν από τον κανόνα 1 άτομο ανά 16 τ.μ. πλέον θα καθορίζεται από τον κανόνα 1 άτομο ανά 9 τ.μ. Αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν πελάτη ανά 5 τ.μ.
Αναλυτικά:

Α. Σούπερ μάρκετ
Για σούπερ μάρκετ ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:


-ενός ατόμου για κάθε 9 τ.μ. (από 16 τ.μ. που ίσχυε) στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία και χώροι στάθμευσης).
-Επίσης δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή.
-Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:30.

Β. Τα εμπορικά καταστήματα

Για τα εμπορικά καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop πλέον επιτρέπεται η παρουσία:



-Ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. (από 16 τ.μ. που ίσχυε) εντός του καταστήματος, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε έναν πελάτη ανά 5 τ.μ.
-Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 6 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ
-Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00 και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.