Αλμα στις τιμές των διαμερισμάτων

«Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξάνονται παγκοσμίως, όχι σε πείσμα της πανδημίας, αλλά εξαιτίας της πανδημίας». Tο συμπέρασμα της έρευνας του διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου Knight Frank για την αγορά κατοικίας το 2021 επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το γ’ τρίμηνο του 2021, που καταγράφουν ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων κατά 7,9% στο σύνολο της χώρας. Η Αθήνα είναι η πόλη που ακρίβυναν περισσότερο τα διαμερίσματα με ρυθμό μεταβολής των τιμών στο γ’ τρίμηνο του 2021 κατά 9,8%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 8,7%, οι άλλες μεγάλες πόλεις με 5,9% και 5,7% οι λοιπές περιοχές της χώρας.

Αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων σε όλη τη διάρκεια του 2021, με 4,3% το α’ τρίμηνο και 6,2% το β’ τρίμηνο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ενώ και το 2020, παρά το πάγωμα της οικονομίας, οι τιμές αυξήθηκαν με μέσο ρυθμό 4,5%. Ενα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι, το τελευταίο τρίμηνο, τα παλαιά διαμερίσματα ακρίβυναν περισσότερο από τα νεόδμητα, με ρυθμό μεταβολής των τιμών κατά 8,2%, έναντι 7,6%, ξεκινώντας ωστόσο από χαμηλότερο δείκτη τιμών. Πρόκειται για μια αντιστροφή της τάσης, που ήθελε τα νεότερα διαμερίσματα -ηλικίας κάτω των 5 ετών- να ακριβαίνουν περισσότερο το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με τα παλαιότερα, ενώ, το β’ τρίμηνο του 2021, παλιά και νέα αυξήθηκαν εξίσου, κατά 6,2%. Η ένδειξη αυτή, σε συνδυασμό με τη θεαματική άνοδο των τιμών στα αστικά κέντρα, συμβαδίζει με το ρεύμα της επιστροφής στην πόλη, μία από τις παγκόσμιες τάσεις στην αγορά οικιστικών ακινήτων το 2021.

Η Αθήνα σέρνει το άρμα της αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει σταθερά όλο το 2021, έπειτα από μια μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2020, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ενδεικτικά, ο δείκτης τιμών για τα αθηναϊκά διαμερίσματα το γ’ τρίμηνο του 2021 διαμορφώνεται στο 76,2 (με το 100 να είναι οι τιμές του 2007), όταν πριν από την πανδημία ήταν στο 63,9.

Με βραδύτερους ρυθμούς κινούνταν οι αυξήσεις των τιμών στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, ενώ η μεγάλη ώθηση σημειώθηκε από τα μέσα του 2021 και μετά. Η πανδημική κρίση επηρέασε αρνητικά τις τιμές των διαμερισμάτων στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, καταγράφοντας ακόμα και πτώσεις τιμών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, τάση που αντιστρέφεται σταδιακά το 2021.

Η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί την παγκόσμια τάση για αύξηση των τιμών των κατοικιών, μια αγορά η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, «έχει πάρει φωτιά, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και της έλλειψης κατοικιών», με τα οικιστικά ακίνητα παγκοσμίως να ακριβαίνουν κατά 9,2% το 2021 (με βάση στοιχεία από 55 χώρες), ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από το 2005.