Alpha Bank: Χρηματοδoτεί το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΠΕ με τη στήριξη του ΤΑΑ

H HELPE DIGITAL Α.Ε., 100% θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., προχώρησε την Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Alpha Bank, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους €33,4 εκατ., διάρκειας 15 ετών, με τη συμμετοχή του ΤΑΑ και της Alpha Bank, και θα καλύπτει το 80% του επενδυτικού προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΠΕ, όπως έχει εγκριθεί και εκτελείται από τον Ιούλιο του 2020, αφορά τους ακόλουθους τομείς δραστηριοποίησης:

Η Ψηφιακή Επιχείρηση, με επιμέρους τομείς τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη συντήρηση υποδομών, τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας, τις ψηφιακές λειτουργίες και τη διαχείριση της απόδοσης των Διυλιστηρίων,
Την Ψηφιακή Εμπορία, με σειρά βελτιώσεων στις λειτουργίες της Εμπορίας και των θυγατρικών του εξωτερικού, καθώς και την εισαγωγή και ανάπτυξη πλατφόρμας loyalty, • Τις Ψηφιακές κεντρικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν έργα στους τομείς των οικονομικών υπηρεσιών και στις προμήθειες Ομίλου, καθώς και
Σειρά δράσεων για τον Ψηφιακό εκσυγχρονισμό των κεντρικών συστημάτων Ομίλου (ERP) και την ενίσχυση της Κυβερνοασφάλειας.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της σύμβασης χρηματοδότησης ήταν ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Νίκος Μαντζούφας, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Wholesale Banking της Alpha Bank κυρία Γεωργία Φαρμάκη, o Διευθυντής της Διεύθυνσης Corporate Banking της Alpha Bank κ.

Αλέξανδρος Κριεζής-Καρρέρ, ενώ τον Όμιλο ΕΛΠΕ εκπροσώπησαν ο Group CFO κ. Βασίλης Τσάιτας, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELPE DIGITAL και Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής & Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου κ. Λεωνίδας Κωβαίος.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που υποστηρίζουμε έμπρακτα, σε συνεργασία με το ΤΑΑ, τον Όμιλο ΕΛΠΕ στο ταξίδι του προς τη νέα Ψηφιακή Εποχή. Η σημασία του έργου αυτού, είναι διττή, πρώτον διότι συντελεί στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, και δεύτερον διότι αποτελεί ένα βήμα προόδου στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, προς έναν πιο αποδοτικό κλάδο ενέργειας – ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της ανταπόκρισης στην εξελισσόμενη ενεργειακή και κλιματική κρίση.

Η Alpha Bank, η Τράπεζα που βρίσκεται στην 1η θέση στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις στη χώρα, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή της για την υποστήριξη παρόμοιων αναπτυξιακών σχεδίων με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας σημείωσε: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία επικεντρώνεται, τόσο στο θέμα της κυβερνοασφάλειας όσο και σε θέματα που αφορούν στη ψηφιακή επιχείρηση και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό συστημάτων και διαδικασιών. Και σε αυτή την περίπτωση καταδεικνύεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει δυναμικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα τους».

Από την πλευρά του, ο Group CFO του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Βασίλης Τσάιτας σχολίασε: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής “Vision 2025”, ο Όμιλος ΕΛΠΕ προχωρά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού που ενισχύει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, με σημαντικά αναμενόμενα λειτουργικά και οικονομικά οφέλη και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την πρώτη περίοδο εφαρμογής του. Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο έναν ιδιαίτερα ελκυστικό και μακροπρόθεσμο μηχανισμό χρηματοδότησης, με την υποστήριξη της

Alpha Bank και του ΤΑΑ, που θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.