Alpha Bank-Ψάλτης: Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης πρότυπο ανθεκτικότητας-εξωστρέφειας-ανάπτυξης

Τετραήμερη περιοδεία στο σύνολο των Νομών της Κρήτης πραγματοποίησε η διοίκηση της Alpha Bank, με επικεφαλής τον CEO, Βασίλη Ψάλτη, και τη συμμετοχή των γενικών διευθυντών Wholesale Banking, Γιάννη Εμίρη, και Retail Banking, Ισίδωρου Πάσσα, της Chief Human Resources Officer, Φραγκίσκης Μελίσσα, και των διευθυντών Εμπορικής Τραπεζικής, Επιχειρηματικών Κέντρων, Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων και Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας.

Από τις 10 έως τις 13 Μαΐου, κλιμάκια στελεχών της Alpha Bank συναντήθηκαν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, κατά κύριο λόγο από τον κλάδο του τουρισμού, και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διά ζώσης μαζί τους, τόσο για τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, όσο και για την ενεργοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, μέσα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε σχετικά: «Η Κρήτη συνιστά τον βασικό πυλώνα στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας, η οποία και λειτουργεί όλη την τελευταία δεκαετία ως ‘σωσίβια λέμβος’ για την ελληνική οικονομία, απορροφώντας, μερικώς, τις συνέπειες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Εκτεθειμένος εδώ και χρόνια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης λειτουργεί ως πρότυπο ανθεκτικότητας, εξωστρέφειας και συνεχούς επένδυσης στην ποιότητα, επιτυγχάνοντας τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων και τη δημιουργία αξίας για την τοπική και την εθνική οικονομία. Οι συζητήσεις με την ανήσυχη και ακμάζουσα επιχειρηματικότητα της Κρήτης με γεμίζουν αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πατρίδας μας και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να στηρίξει ό,τι σημαίνει πρόοδος στον κοινωνικό και τον οικονομικό στίβο».

Η Alpha Bank αρωγός στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης

Ο Όμιλος Alpha Bank πρωταγωνιστεί, όπως αναφέρει, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κρήτης, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, επενδύοντας όχι μόνο στην επιτυχία επιμέρους επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και στην πολλαπλασιαστική επίδραση που αυτά τα σχέδια έχουν στην τοπική και την εθνική οικονομία. Άλλωστε, όπως καταγράφηκε πρόσφατα και στην έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις «χρηματοδοτούν» επενδύσεις υποδομών, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, βελτιώνουν τους όρους του εμπορίου, ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την ενσωμάτωση της τεχνολογικής προόδου. Επιπλέον, τα έσοδα από τον τουρισμό παράγουν σημαντικές εξωτερικές οικονομίες (externalities), συμπιέζοντας το κόστος παραγωγής των τοπικών επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι χορηγήσεις της Τράπεζας καθώς και τα εγκεκριμένα πιστοδοτικά όρια προς την κρητική οικονομία υπερβαίνουν σήμερα τα 2 δισ. ευρώ, ενώ από το δίκτυο της Alpha Bank εξυπηρετούνται περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις. Το επιχειρηματικό δυναμικό του νησιού, η βούληση της Alpha Bank να στηρίξει αποφασιστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη οικονομία, καθώς και η κινητοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου δημιουργούν, σύμφωνα με την Τράπεζα, τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και δυναμική ανάπτυξη για την τοπική και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.

Συνολικά, η αποστολή της Τράπεζας είχε συναντήσεις με περισσότερους από 150 επιχειρηματίες, επικεφαλής μεγαλύτερων ομίλων, αλλά και μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, από τους κλάδους του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των ΑΠΕ, της μεταποίησης και της βιομηχανίας.

Η Κρήτη αποτέλεσε τον τρίτο κατά σειρά σταθμό της διοίκησης της Τράπεζας στην Περιφέρεια, καθώς έχουν προηγηθεί αντίστοιχες περιοδείες σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, οι οποίες σηματοδοτούν, σύμφωνα με την Alpha Bank, την αποφασιστικότητα της διοίκησής της να σταθεί στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο υλοποίησης της φιλόδοξης πιστωτικής της πολιτικής για τη διοχέτευση νέων πόρων άνω των 8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία.

Στήριξη στην τοπική κοινωνία και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο της περιοδείας της διοίκησης της Alpha Bank στην Κρήτη, ο Βασίλης Ψάλτης είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα αναπτυξιακά πλάνα της Περιφέρειας για τη βελτίωση των υποδομών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην Κρήτη.

Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε επίσης η συνέχιση των δράσεων της Alpha Bank στους κοινωνικά κρίσιμους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας. Μέσω του Προγράμματος «Μαζί, με Στόχο την Παιδεία», η Τράπεζα έχει εξοπλίσει με συστήματα σύγχρονης διαδραστικής διδασκαλίας και αθλητικό εξοπλισμό συνολικά 6 σχολεία του νομού Ηρακλείου, ενώ, μέσω του προγράμματος «Μαζί, με στόχο την Υγεία» έχει στηριχθεί η προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νησί, ο κ. Ψάλτης και η CHRO, Φραγκίση Μελίσσα, συνοδευόμενοι από τον γενικό διευθυντή Retail Banking, Ισίδωρο Πάσσα, και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Καταστημάτων Αττικής ΙΙ, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, Μαρία Παπαγεωργίου, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Women Do Business”, με στόχο τη στρατηγική συνεργασία των δύο μερών σε θέματα προώθησης της γυναικείας ενδυνάμωσης και επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια αλλά και την υποστήριξη των γυναικών που σήμερα εργάζονται ή έχουν κατά το παρελθόν σταδιοδρομήσει στην οικογένεια της Alpha Bank.

Ταχύτερες, πληρέστερες υπηρεσίες

Τέλος, ο CEO και τα στελέχη της Τράπεζας επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, τα καταστήματα σε Ηράκλειο, Χερσόνησο, Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο και Χανιά, τη Διεύθυνση Χρηματοδοτήσεων Τουριστικών και Νησιωτικών Επιχειρήσεων, καθώς και τις μονάδες εξυπηρέτησης Private και Gold Πελατών της Alpha Bank. Οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους της Τράπεζας επικεντρώθηκαν στις προϋποθέσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης στο νησί, την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών του Ομίλου με την τοπική κοινωνία και την πλήρη αξιοποίηση των νέων εργαλείων τραπεζικής, μέσα από την ωρίμανση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της Τράπεζας για την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες της Alpha Bank.

Πηγή: politicus.gr