Alpha Finance: Βελτιώνονται συνεχώς οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Αρκετά ανθεκτικές φαίνεται πως είναι οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την Alpha Finance, η οποία σημειώνει ότι έχουν τις προοπτικές ώστε να βελτιώσουν τα θεμελιώδη στοιχεία τους παρά την τραπεζική αναταραχή σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι «οι εγχώριες μακροοικονομικές συνθήκες εμφανίζονται καλύτερες από ό,τι πριν από λίγους μήνες, ενώ η πορεία των επιτοκίων συνεχίζει να στηρίζει τα έσοδά τους». Η Alpha Finance, τονίζει ότι οι βασικοί δείκτες τους (ρευστότητα, κεφάλαια, ποιότητα περιουσιακών στοιχείων και κερδοφορία) και το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά ανθεκτικές σε πιθανές εξωγενείς αναταραχές.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2022 ήταν ενδεικτικά των βελτιουμένων προοπτικών κερδοφορίας.

Οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής

Η Alpha Finance προχωρά σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της ενσωματώνοντας υψηλότερες προβλέψεις για τα έσοδα από τόκους, τα οποία αναμένει φέτος να αυξηθούν κατά 19%.

Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις κερδοφορίας είναι υψηλότερες κατά 14% για την περίοδο 2023-25 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, γεγονός που οδηγεί και σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών στόχων. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν θετική απόδοση (+23% από την αρχή του έτους), έχοντας ξεπεράσει τις αντίστοιχες της ΕΕ (κατά 16%).

Σύσταση «αγοράς» για τρεις τράπεζες

Η χρηματιστηριακή τονίζει τη θετική στάση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, δίνοντας σύσταση αγοράς και για τις τρείς τράπεζες που καλύπτει.

Έτσι, εκτιμά μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος € 2,82) λόγω της σταδιακής σύγκλισης της κερδοφορίας και της αποτίμησης σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες, ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου και στις άλλες δύο τράπεζες, Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος € 5,60) και Eurobank (τιμή-στόχος € 1,53).