Amazon: Πρόστιμο για παράλειψη ειδοποίησης για κρούσματα Covid

Η Amazon συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων αφού ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία απέτυχε να «ειδοποιήσει επαρκώς» τους εργαζόμενους και τις υγειονομικές αρχές για νέα κρούσματα Covid-19. Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να παρακολουθείται από αξιωματούχους της πολιτείας.

Η Amazon απασχολεί περίπου 150.000 άτομα στην Καλιφόρνια, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στις 100 μεγάλες αποθήκες όπου συσκευάζονται και αποστέλλονται οι παραγγελίες.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από δικαστή, απαιτεί από την εταιρεία να ενημερώνει τους εργαζόμενού της του, εντός μιας ημέρας, για νέα κρούσματα κορωνοϊού στους χώρους εργασίας τους.

Η Amazon συμφώνησε επίσης να ενημερώνει τις τοπικές υπηρεσίες υγείας για νέα κρούσματα ιού εντός 48 ωρών και να σταματήσει να εκδίδει ειδοποιήσεις. Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, Rob Bonta, υποστήριξε ότι οι ειδοποιήσεις δεν ενημερώνουν επαρκώς τους υπαλλήλους για το σχέδιο ασφάλειας και απολύμανσης της Amazon και τα δικαιώματα των εργαζομένων που σχετίζονται με την πανδημία.

Δεν είναι γνωστό πόσοι υπάλληλοι της Amazon έχουν εκτεθεί στον ιό στην εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία αποκάλυψε ότι σχεδόν 20.000 από τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής στις ΗΠΑ είχαν βρεθεί θετικοί ή εικαζόταν ότι είχαν μολυνθεί.

Η απόφαση, η οποία ισχύει μόνο στην Καλιφόρνια, απαιτεί από την εταιρεία να επιτρέψει την παρακολούθηση των ειδοποιήσεων για τον ιό από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για ένα χρόνο και να πληρώσει το διακανονισμό μισού εκατομμυρίου δολαρίων που θα διατεθεί για την επιβολή της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών της πολιτείας.

Ο νόμος του «δικαιώματος στη γνώση» της Καλιφόρνια απαιτεί από τους εργοδότες να ειδοποιούν τους εργαζομένους για κρούσματα κορωνοϊού στο χώρο εργασίας, να ενημερώνουν τους εργαζομένους για την προστασία, τα οφέλη, τα σχέδια απολύμανσης και ασφάλειας που σχετίζονται με την πανδημία και να αναφέρουν περιπτώσεις στις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian