Αμερικανικοί όμιλοι προχωρούν σε επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο

Το αποτύπωμά τους στην ελληνική αγορά φιλοξενίας αυξάνουν μεθοδικά δύο μεγάλα αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Blackstone και KKR, διά θυγατρικών τους που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, διευρύνουν την παρουσία τους, μετά την Ισπανία, και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η θυγατρική της KKR, Apple Leisure Group, αναλαμβάνει τη διαχείριση τριών εκ των πέντε ξενοδοχείων της Hotel Investment Partners στην Ελλάδα, η οποία ανήκει στα συμφέροντα της Blackstone.

Πρόκειται για ξενοδοχεία που εξαγόρασε από τον όμιλο Λοΐζου (Louis Group) στην Ελλάδα έναντι 178,7 εκατομμυρίων πριν από ένα έτος. Η Hotel Investment Partners ελέγχει στη Μεσόγειο 64 ξενοδοχεία με 19.248 δωμάτια, με παρουσία στην Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής σε ξενοδοχεία στην Ευρώπη, μετά την Pandox και την Covivio. Από την πλευρά της η Apple Leisure Group, συμφερόντων της KKR και του επίσης αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου KSL Capital Partners, αποτελεί καθετοποιημένο τουριστικό όμιλο με σημαντική διείσδυση στην αμερικανική αγορά ταξιδίων.

Οι δύο εταιρείες, έχοντας διαπιστώσει πως οι Αμερικανοί εκδηλώνουν αυξημένη ζήτηση για ταξίδια στη Μεσόγειο εν γένει αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται διατεθειμένες να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην αγορά, ανακαίνιση, διαχείριση και εμπορική ανάπτυξη ξενοδοχείων. Παρά την πανδημία, η Hotel Investment Partners συνεχίζει τις εξαγορές και ο εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλός της Alejandro Puértolas έχει δηλώσει στην «Κ» πως σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα με σκοπό να γίνει ηγέτης σε αυτόν.

Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Αμερικανών, ιδιαίτερα για το προϊόν «ήλιος και θάλασσα», αλλά τα τελευταία χρόνια η διαμονή τους εδώ περιέλαβε και αρκετές ημέρες στην πρωτεύουσα. Οι ρυθμοί αύξησης των αφίξεων από τις ΗΠΑ την προηγούμενη διετία ήταν υπερδιπλάσιοι του συνόλου του ελληνικού τουρισμού και το 2019 έφτασαν το 1,18 εκατομμύριο ταξιδιώτες. Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ ήταν 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Το 2019, το 27% των δαπανών των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το 52% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

 

Τα τρία νέα ξενοδοχεία στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο θα διευθύνονται από την AMResorts, την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών brands της Apple Leisure Group, και βρίσκονται σε προνομιακές παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Διαθέτουν συνολικά 845 δωμάτια και θα λειτουργούν υπό την επωνυμία Dreams Resorts & Spas στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και υπό την επωνυμία Alua Hotels & Resorts στη Ζάκυνθο.

Το νέο, πέντε αστέρων ξενοδοχείο της εταιρείας στην Κρήτη θα ονομάζεται Dreams Crete και θα διαθέτει 357 δωμάτια στην παραλία του Μάλεμε. Το ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, που θα ανήκει επίσης στην κατηγορία των πέντε αστέρων, θα ονομάζεται Dreams Corcyra και θα προσφέρει 327 δωμάτια. Τέλος, εκείνο στη Ζάκυνθο θα ονομάζεται Alua Soul Plagos Beach, θα ανήκει στην κατηγορία τεσσάρων αστέρων και θα διαθέτει 161 δωμάτια.

Ο Javier Aguila, πρόεδρος για την Ευρώπη και για την Παγκόσμια Στρατηγική στην Apple Leisure, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη» και σημειώνει πως η είσοδος του ομίλου του στην ελληνική αγορά «σηματοδοτεί την επί μακρόν σχεδιαζόμενη επέκτασή μας πέρα από την Ισπανία και αναδεικνύει τόσο το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για το brand μας όσο και την αποδεδειγμένη εμπειρία μας στη σύμπραξη με τέτοιους επενδυτές – οι οποίοι θα παίξουν καίριο ρόλο στη δυναμική της ξενοδοχειακής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια».

Τα τρία ξενοδοχεία, τα οποία η HIP θα ανακαινίσει, θα ανοίξουν τις πύλες τους το καλοκαίρι του 2022.