Αναδρομικά: Μόνο στο 8% των δικαιούχων άμεσα η καταβολή – Πόσο είναι το ποσό

Μόνο 8 στους 100 παλαιούς δικαιούχους θα λάβουν άμεσα τα αναδρομικά το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, για τους παλαιούς συνταξιούχους (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016) οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως “το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα”!

Όπως υπογραμμίζουν ακόμα πηγές του ΕΦΚΑ, “η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και, ως εκ τούτου, χρονοβόρα διαδικασία” προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων, διευκρινίζουν…

Στο αναλυτικό σημείωμα ειδικότερα επισημαίνεται:

 
  • Από τους 1,8 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους (που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016) οι 1.050.000 συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά -αν δικαιούνται- προς το τέλος του χρόνου.
  • Από τους 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη τους. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Έρχεται και η απόφαση του ΣτΕ

Την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις θερινές διακοπές και υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η απόφασή του για την «τύχη» των αναδρομικών που διεκδικούνται από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Οι διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων κοστολογούνται περίπου στα 2 δισ. ευρώ και αφορούν διαφορετικά επίπεδα:

Το σκέλος της χρονικής περιόδου χορήγησης αναδρομικών. Πέρσι τον Οκτώβριο η Πολιτεία έδωσε αναδρομικά ποσά σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους μόνο για 11 μήνες (Ιούνιος 2015, όταν είχε εκδοθεί η πρώτη δικαστική απόφαση – Μάιος 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου).

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2015 έως το τέλος του 2018, δηλαδή για 36 μήνες. Στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στο γεγονός ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων, βασική παράμετρος του νόμου Κατρούγκαλου, ξεκίνησε την 1.1.2019.

Επικουρική σύνταξη και δώρα: Καλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει αν ήταν συνταγματική ή όχι η περικοπή που έγινε σε δώρα και επικουρικές συντάξεις σε συνταξιούχους – πρώην δημοσίους υπαλλήλους. Και εάν δικαιούνται αναδρομικά και όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του περσινού νόμου (Ν. 4734/2020).

Η συγκεκριμένη διεκδίκηση είναι άμεσα συνυφασμένη με την αναδρομική καταβολή ποσών που προκύπτουν από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 και μετά.