Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο Fitch

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από «ΒΒ»), προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η αναβάθμιση αυτή σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πριν την επενδυτική βαθμίδα αναφορικά με το αξιόχρεό της.

Στην ανακοίνωσή του ο Οίκος επικαλείται ως βασικούς λόγους για την αναβάθμιση, τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και τους μειωμένους κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα.  Προσθέτει επίσης πως αναμένει καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος την περίοδο 2022-2024.

Αναλυτικά, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που ήταν η εκτίμηση για το 2022, το οποίο εκτιμά ότι οφείλεται μερικώς στην βελτιστοποίηση των προσωρινών μέτρων στήριξης. Κατά τον Οίκο, αυτό συνεπάγεται βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5% σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 και ισοσκελισμένη θέση το 2023.

Ο Fitch διακρίνει, ωστόσο, αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμοσθούν μετά τις εκλογές, αλλά και άμβλυνση των κινδύνων από την ευρεία δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και τις πρόσφατες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι σημείωσε μείωση-ρεκόρ 24,5%, στο 170% του ΑΕΠ το 2022, ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται με πιο περιορισμένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για να υποχωρήσει στο 160,6% το 2024.

Για τον τραπεζικό τομέα ο Οίκος σημειώνει ότι εξακολουθεί να καταγράφεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με το ποσοστό των εγχώριων NPL να διαμορφώνεται στο 9,7% το γ’ τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009. Ως αιχμή για αυτήν την εξέλιξη αναφέρει μάλιστα τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και την ανάκαμψη που είχε ευρεία βάση.

Παραλλήλως, ο Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση σε ό,τι αφορά το ενεργητικό των τραπεζών, η οποία θα στηριχθεί από τις περιορισμένες νέες εισροές (NPL) καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς μη οργανικές δράσεις τους. Προβλέπει επίσης ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,9% για φέτος και 2,3% για το 2024, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Το αποδίδει δε αυτό στην βελτίωση του ισοζυγίου των κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών της ενέργειας και των περιορισμένων προοπτικών διανομής ενέργειας με δελτίο στην Ευρώπη.

Σημειώνει επίσης ότι «οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους, η οποία συνδέεται εν μέρει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δώσει ισχυρή επενδυτική ώθηση».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Οίκος Fitch αναμένει σταθερή επιβράδυνση από το 9,3% πέρυσι στο 5% φέτος και στο 1,5% το 2024. Για τον δομικό πληθωρισμό αναμένει επίσης μείωση, αν και με πιο περιορισμένο ρυθμό. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους μισθούς σημειώνει ότι το γ’ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση για το σύνολο της οικονομίας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο  από το 2010, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας από το α’ τρίμηνο έως το γ’ τρίμηνο του 2022 ήταν οι περισσότερες εδώ και μία δεκαετία.