Άνοιξε το TAXIS για τις 100 δόσεις - Πώς θα κάνετε αίτηση

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας γίνονται μέσω ίντερνετ οιληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα μπορέσουν να διακανονίσουν τα χρέη τους σε 72 έως 100 δόσεις.

Ενεργοποιήθηκε από τη Δευτέρα 24 νοεμβρίου, στο σύστημα TAXISNET, η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας πάνω από 3,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να ρυθμίσουν σε 12 έως 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις την εξόφληση των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων μέχρι 1-10-2014 οφειλών τους προς Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχει μέσω της εφαρμογής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση θα πρέπει, αμέσως μόλις εισέλθουν στην εφαρμογή, να επιλέξουν τον τύπο της ρύθμισης Ρ3. Η επιλογή αυτή αντιστοιχεί στην «αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του ν.4305/2014 για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 1/10/2014». Για να επικυρωθεί η ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να πληρώσει την πρώτη δόση. Τα ευεργετήματα της νέας ρύθμισης τα οποία προβλέπουν εκπτώσεις από 20% έως και 90% στις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται από την στιγμή που θα καταβληθεί η δεύτερη μηνιαία δόση!

Αν ο οφειλέτης μετά την υποβολή της αίτησης και την επικύρωση της ρύθμισης του ν. 4305/2014 έχει κι άλλες οφειλές, που δεν εντάσσονται στη ρύθμιση αυτή (π.χ. μη ληξιπρόθεσμες δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έτους 2014) θα πρέπει να τις τακτοποιήσει άμεσα, επιλέγοντας τον τύπο της ρύθμισης Ρ2 που αντιστοιχεί στην αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή των 24 μηνιαίων δόσεων.

Δείτε εδώ σε πόσες δόσεις σας συμφέρει να ρυθμίσετε την οφειλή με παραδείγματα

Οφειλές που έχουν συμπεριληφθεί στη νέα ρύθμιση τύπου Ρ3 (ρύθμιση νόμου 4305/2014), η οποία δεν έχει επικυρωθεί, θα εμφανίζονται και κατά την επιλογή του τύπου ρύθμισης Ρ2 (της «πάγιας ρύθμισης»).

Σύμφωνα εξάλλου με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», η οποία προβλέπει εξόφληση έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις με μερική διαγραφή προσαυξήσεων για χρέη προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012, έχουν τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:

α) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψουν την υπάρχουσα ρύθμισή τους (τη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας») και να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 72 ή 100 μηνιαίων δόσεων ή

β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να διατηρήσουν τη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις λόγω εφαρμογής των κινήτρων που προβλέπουν αναδρομική μείωση προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων κατά 20% έως και 90% καθώς επίσης και πρόσθετη έκπτωση 20% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων. Αυτό μπορούν να το πετύχουν συμπληρώνοντας την «αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του ν.4152/2013».

Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις τα ευεργετήματα των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων υπολογίζονται αναδρομικά από την 1η-1-2013.

Δείτε εδώ ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση

 

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση