Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα χάσουν την έκπτωση του 50%

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει τα περισσότερα από 7,3 εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν και τον φετινό λογαριασμό σε 10 μηνιαίες δόσεις: από το τέλος Μαΐου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Παρότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της εκκαθάρισης, ωστόσο ορισμένοι ιδιοκτήτες θα χάσουν την έκπτωση του 50%.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ «ψαλιδίζεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τι αλλάζει φέτος και γιατί αναμένεται μείωση του αριθμού των δικαιούχων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των φορολογουμένων που θα ξεπεράσουν το εισοδηματικό όριο των 9.000 ευρώ

Επίσης, με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού έχουν αυξηθεί και τα φορολογητέα εισοδήματα –φέτος αναμένεται να σπάσει και το φράγμα των 80 δισ. ευρώ- κάτι που σημαίνει μικρότερος αριθμός φορολογουμένων που να πληροί και το περιουσιακό και το εισοδηματικό κριτήριο.

Αρκεί να σημειωθεί ότι από φέτος και μόνο τον κατώτατο μισθό να εισπράττει κάποιος σπάει το φράγμα των 9.000 ευρώ σε ετήσια βάση σε όρους φορολογητέου εισοδήματος.