Αντρέα Ένρια: Πιθανό το σενάριο της ύφεσης στην ΕΕ

Ο Αντρέα Ένρια, επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλεί τις τράπεζες της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν στις προβλέψεις τους ένα πιθανό «εμπάργκο φυσικού αερίου» ή ένα «σενάριο ύφεσης».

«Πρόκειται να ζητήσουμε από τις τράπεζες να υπολογίσουν εκ νέου τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ένα πιο ζοφερό σενάριο, που ενδεχομένως περιλαμβάνει εμπάργκο φυσικού αερίου ή ένα σενάριο ύφεσης, και να το χρησιμοποιήσουν στη διαδικασία έγκρισης των προγραμμάτων τους στο μέλλον», είπε ο Ένρια, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη δεν είναι πλέον εντελώς επιστημονική φαντασία, όπως παραδέχεται και η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο ύφεσης στις προβλέψεις τους.

Ο Ένρια αναφέρθηκε επίσης στον άλλο σημαντικό κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη: την άνοδο των επιτοκίων που αναμένεται από την ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξήγησε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι θεωρητικά ωφέλιμη για τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά μια ξαφνική και άτακτη αύξηση του κόστους της πίστωσης θα αποτελούσε πιθανό κίνδυνο, ειδικά για τους υπερχρεωμένους πελάτες. Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ συνεχίζει να αναμένει σχετικά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος. Στην τελευταία της πρόβλεψη για τις 9 Ιουνίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει ανάπτυξη 2,8% το 2022 και 2,1% το 2023.

Ωστόσο, η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη μια πιθανή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, σε ένα πλαίσιο πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Η ΕΚΤ δεν αποκλείει τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, με φόντο τη συνέχιση ή ακόμα και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε ύφεση το 2023, στο πιο σκοτεινό σενάριο. Η ΕΚΤ θέλει οι τράπεζες να ενσωματώσουν αυτές τις αρνητικές προοπτικές στις προβλέψεις τους.

Πηγή: politicus.gr