Aποσύρεται το ενδιαφέρον της Eurobank για την ΗSBC

Να αποσύρει αποφάσισε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC, αποφάσισε η Eurobank μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις πολλών μηνών που αποδείχθηκαν ατέρμονες. 

Τα στελέχη  της HSBC στο Λονδίνο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, έκαναν πολλά πισωγυρίσματα δημιουργώντας συνθήκες παύσης των συζητήσεων κυρίως διότι για τη Eurobank το κόστος της συμφωνίας ενισχυόταν αισθητά.

Στις αρχές Οκτωβρίου όλοι πίστευαν πως η συμφωνία Eurobank – HSBC έμπαινε στην τελική ευθεία και ήταν οι υπογραφές ήταν θέμα ημερών και η Εurobank ανακτούσε περίπου 120-125 εκατ. λόγω αρνητικού goodwill.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο και όπως έλεγαν τραπεζικές πηγές ήταν στο χέρι της  της HSBC να κλείσει το deal.

Υπενθυμίζεται ότι η HSBC δραστηριοποιείται από το 1981 στην Ελλάδα, διαθέτει δίκτυο 15 καταστημάτων εκ των οποίων τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη και απασχολεί 355 υπαλλήλους.. To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών της (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ.

Η πώληση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα εντάσσεται στoν κεντρικό σχεδιασμό της HSBC να αποχωρήσει από αρκετές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και δεν έχει υψηλά κέρδη από τη λιανική.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές η HSBC πουλάει και ένα πακέτο στεγαστικών δανείων, ενήμερων ύψους 1 δισ. ευρώ ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη αγοραστής κυρίως διότι το επιτόκιο είναι εξαιρετικά χαμηλό και κινείται στην περιοχή του 1%.