Αποχωρεί από την Μπούντεσμπανκ ο Γενς Βάιντμαν

O πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που ασκεί σταθερά κριτική στην πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα παραιτηθεί από τη θέση του στο τέλος του έτους, περισσότερο από πέντε χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Ο Βάιντμαν, ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι παραιτείται για προσωπικούς λόγους, αλλά στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του συνέχισε να προειδοποιεί για τους πληθωριστικούς κινδύνους.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από 10 χρόνια είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για την αλλαγή σελίδας - για τη Μπούντεσμπανκ, αλλά και για μένα προσωπικά», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο προσωπικό της τράπεζας.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη Μπούντεσμπανκ τον Μάιο του 2011, όταν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μαινόταν, ο Βάιντμαν ήταν συχνά στην αντιπολίτευση στην ΕΚΤ, ψηφίζοντας κατά μεγάλων κινήσεων στη νομισματική πολιτική που προώθησαν οι πρόεδροι της Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον Ιούλιο ήταν μεταξύ λίγων αξιωματούχων που ήταν αντίθετοι στη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ έως ότου σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2% και σήμερα προειδοποίησε την ΕΚΤ να δώσει έμφαση στον κίνδυνο οι τιμές να αυξηθούν πολύ γρήγορα.

«Θα είναι κρίσιμης σημασίας να μη βλέπουμε μονόπλευρα τους αποπληθωριστικούς κινδύνους, αλλά ούτε και να στρέψουμε το βλέμμα μας από τoυς πιθανούς πληθωριστικούς κινδύνους», τόνισε ο Βάιντμαν.

«Σέβομαι την απόφαση του Γενς Βάιντμαν να παραιτηθεί από τη θέση του ως προέδρου της γερμανικής Μπούντεσμπανκ στο τέλος του έτους, μετά από περισσότερο από 10 χρόνια υπηρεσίας, αλλά επίσης λυπάμαι τρομερά», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Βάιντμαν είχε γίνει λιγότερο συγκρουσιακός από τότε που η Λαγκάρντ ανέλαβε επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αν και ο διάδοχος του Βάιντμαν θα επιλεγεί από τη γερμανική κυβέρνηση, παρατηρητές της ΕΚΤ ανέφεραν ότι στους υποψήφιους για επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ περιλαμβάνονται η Κλαούντια Μπουχ, που είναι σήμερα αναπληρώτρια του Βάιντμαν, οι οικονομολόγοι Φόλκερ Βίλαντ και Μάρτσελ Φράτσερ, Λαρς Φελντ και Λαρς - Χέντρικ Ρέλερ καθώς και ο σημερινός επικεφαλής οικονομολόγος της Μπόυντεσμπανκ, Γενς Ούλμπριχ.

Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, η οποία είναι σήμερα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είναι επίσης πιθανή διάδοχος, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο σημερινός ρόλος της είναι υψηλότερου προφίλ.