Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στην ΕΚΤ και τα lockdown

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατρακυλούν με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τον αντίκτυπο των οικονομικών περιορισμών εν μέσω ενός βάναυσου τέταρτου κύματος της πανδημίας. Το ευρώ παρέτεινε την πτώση και τα ομόλογα ανέβηκαν.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών, μαζί με την αναζωπύρωση του Covid-19 στην ήπειρο. Η Αυστρία εφαρμόζει εθνικό lockdown για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, άφησε «όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά».

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χθες περιορισμούς στη δημόσια ζωή για τους ανεμβολίαστους εν μέσω ενός «πολύ ανησυχητικού» τέταρτου κύματος COVID-19.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει οριακές μεταβολές στις 487 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κινείται στο -0,06% και τις 16.210 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί 0,2% στις 7.241 μονάδες. Απώλειες καταγράφει και ο CAC στο Παρίσι, ενώ ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,86%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να επιδείξει «υπομονετική» στάση και να αποφύγει την πρόωρη σύσφιξη της πολιτικής της, δήλωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι θα εξασθενίσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που είναι «ανεπιθύμητος και επώδυνος» ιδιαίτερα για τους φτωχότερους ανθρώπους. «Σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων, μια αδικαιολόγητη αυστηροποίηση θα αντιπροσώπευε έναν αδικαιολόγητο αντίθετο άνεμο για την ανάκαμψη», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο της Φρανκφούρτης.

naftemporiki.gr