CrediaBank είναι το όνομα της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την ενοποίηση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το νέο λογότυπο αποτυπώνει την ένωση των αναγκών των πελατών μας με τις χιλιάδες προοπτικές που τους προσφέρουμε και συμβολίζει έναν δεσμό εμπιστοσύνης
Αυτό γνωστοποίησε πριν λίγο η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, παρουσιάζοντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας το νέο brand του ενιαίου σχήματος. Σηματοδότησε έτσι την αρχή μιας νέας εποχής για την τραπεζική αγορά.
H ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται χρονικά έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
«Η νέα μας ταυτότητα εκφράζει τη σχέση εμπιστοσύνης, τη ροή της εξέλιξης και τη δυναμική της κοινής προόδου. Είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και οικοδομούμε τη νέα εποχή της τραπεζικής με νέο πρόσωπο, επιστρέφοντας στις βασικές αρχές της σχέσης τράπεζας με πελάτη, μιας σχέσης που χτίζεται στην αμφίδρομη εμπιστοσύνη.
Το νέο λογότυπο αποτυπώνει την ένωση των αναγκών των πελατών μας με τις χιλιάδες προοπτικές που τους προσφέρουμε και συμβολίζει έναν δεσμό εμπιστοσύνης», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας Ελένη Βρεττού, προσθέτοντας πως «προχωράμε μπροστά και στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε χωρίς να χάσουμε την ταυτότητά μας».
Όπως διευκρίνισε η ίδια το Credia γεννήθηκε από τη λατινική ρίζα που σημαίνει πίστη.
Η Ελένη Βρεττού τοποθετήθηκε και για το θέμα της διασποράς μετοχών: «Είναι γεγονός ότι δεν πληρούμε τον κανόνα για την ελεύθερη διασπορά που θέτει το Χρηματιστήριο. Είμαστε στο 9,5% και πρέπει να φθάσουμε το 15%. Ωστόσο, με βάση την συμφωνία των μετόχων που πέρασε και από την Βουλή για ένα χρόνο απαγορεύεται να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση με στόχο την αύξηση της διασποράς. Η περίοδος λήγει την 4η Δεκεμβρίου 2025, θα αιτηθούμε παράταση και θα συμμορφωθούμε. Ήδη, εξετάσουμε μια σειρά από κινήσεις επ' αυτού», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου.
Η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με την κα Βρεττού, μεταξύ των κινήσεων που εξετάζει, είναι και η διενέργεια placement μετοχών, και όπως ξεκαθάρισε, «το συζητάμε, ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως θα έχουμε συμμορφωθεί πριν το καλοκαίρι του 2026».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «Δεν έχουμε ποτέ ενδιαφερθεί για την Τράπεζα Χανίων ούτε ενδιαφερόμαστε».
Τον Οκτώβριο αναμένεται να έχουν αλλάξει οι ταμπέλες αλλά και το σήμα σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων και των ΑΤΜ της τράπεζας, ενώ τότε θα αντικατασταθούν και όλες οι πιστωτικές κάρτες προκειμένου να πάρουν το νέο όνομα.
Παράλληλα, η τράπεζα δρομολογεί την ανακαίνιση και των 65 καταστημάτων της, ενώ το πρώτο κατάστημα που θα ανακαινισθεί πλήρως και θα έχει μια σύγχρονη και ευέλικτη μορφή θα είναι στην οδό Σκουφά.
Οσον αφορά στο ενδεχόμενο να αυξηθεί το δίκτυο των καταστημάτων, η κα Βρεττού ανέφερε ότι το δίκτυο στη σημερινή του μορφή εξυπηρετεί τους πελάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα και το πολύ να προστεθούν άλλα πέντε καταστήματα το 2026-7.
Επεσήμανε επίσης ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη, δηλαδή στο γεγονός ότι μπορεί να πάει στην τράπεζα χωρίς ραντεβού.
Στα άμεσα πλάνα της τράπεζας είναι η προώθηση νέων προϊόντων, τα οποία θα παρουσιαστούν από τον Οκτώβριο και μετά.
Σε αυτά περιλαμβάνονται προϊόντα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επενδυτικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά, τα οποία θα είναι σχεδιασμένα ώστε να εξυπηρετούν τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα με λελογισμένες προμήθειες.
Για το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, η κα Βρεττού σημείωσε ότι υπάρχει εδώ και 18 μήνες και ήδη μετρά δάνεια 280 εκατ. δολαρίων. Στόχος είναι να διπλασιαστεί στα 600-700 εκατ. ευρώ το 2027.
Για το χαρτοφυλάκιο των δανείων στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ανέφερε ότι ήδη τρέχει με σημαντικούς ρυθμούς και αποτελεί το 20% του συνόλου.
Τέλος, για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, τόνισε ότι το 2024 ανερχόταν σε 300 εκατ. ευρώ και ο στόχος να φτάσει τα 600 εκατ. το 2027 είναι εφικτός.
Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», τονίζοντας ότι οι αιτήσεις, όχι μόνο στην τράπεζα αλλά σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα είναι πολλές, ωστόσο οι εκταμιεύσεις είναι λίγες και το πρόβλημα είναι η έλλειψη ακινήτων.
H ανακοίνωση
CrediaBank είναι η νέα επωνυμία του σχήματος Attica Bank - Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία παρουσιάστηκε από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, κυρία Ελένη Βρεττού, και εγκρίθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025.
Δέκα μήνες μετά από τη νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, η παρουσίαση της CrediaBank σηματοδοτεί μια νέα σελίδα και την εκκίνηση της Νέας Τράπεζας, που βρίσκεται δίπλα στον πελάτη. Ευέλικτη, αξιόπιστη, δυναμική, σταθερή αλλά κυρίως προσβάσιμη και ανθρώπινη.
Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή, όχι μόνο στην εικόνα αλλά και στη διαδρομή της Τράπεζας: Η νέα επωνυμία και το νέο σήμα της Τράπεζας είναι εμπνευσμένα από τους δεσμούς συνεργασίας της Τράπεζας με τους ανθρώπους – πελάτες, εργαζόμενους, εταίρους. Η εμπιστοσύνη, η δέσμευση, η αξιοπιστία και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητα της CrediaBank.
Η αλλαγή της επωνυμίας είναι το πρώτο βήμα σε μια πορεία μετάβασης: Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η λειτουργική ενοποίηση των δύο τραπεζών, που θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους, και θα προσφέρει στους πολίτες πρόσβαση σε μια βελτιωμένη και απρόσκοπτη εμπειρία εξυπηρέτησης. Παράλληλα, η εμπειρία του φυσικού καταστήματος αλλάζει ριζικά: ένα νέο concept τραπεζικής εξυπηρέτησης θα συστηθεί στο κοινό μέσα στο Φθινόπωρο, έχοντας ως επίκεντρο τις ανάγκες του πελάτη.
Στην Τακτική Γενική Συνέλευση, παρουσιάστηκε η θεαματική εξέλιξη της Τράπεζας για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο 2025, με αιχμή την επαναλαμβανόμενη αυξανόμενη κερδοφορία και την ενισχυμένη κεφαλαιακή της βάση. Πιο συγκεκριμένα, το 2024 ήταν χρονιά ισχυρών επιδόσεων, με την Τράπεζα να καταγράφει καταθέσεις 6,1 δισ. ευρώ, καθαρή πιστωτική επέκταση 952 εκατ. ευρώ και επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα αυξημένα κατά 96%.
Η δυναμική πορεία συνεχίζεται και το 2025, με αύξηση κατά 132% στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, και ενδείξεις υψηλής ρευστότητας και υγιούς ανάπτυξης, που επισφραγίζουν τη στρατηγική της τράπεζας για ενίσχυση της ποιότητας της σχέσης με τον πελάτη και προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.
Σημαντικό ορόσημο αποτέλεσε και η πρώτη ταυτόχρονη διεθνής έκδοση ομολόγων ΑΤ1 και Tier 2, τον Ιούνιο, που συγκέντρωσε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε προσφορές κορυφαίων ξένων επενδυτών. Παράλληλα, αυτό το διάστημα, η Τράπεζα ενίσχυσε τις πολιτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης, τις προτάσεις προϊόντων για όλους, τις υπηρεσίες της - ψηφιακές και μη - , τις δράσεις κοινωνικής προσφοράς και τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Έχοντας αποδείξει ήδη την αξιοπιστία και τη δυναμική της, η Τράπεζα προχωράει με προσήλωση και αφοσίωση στους επόμενους υψηλούς στόχους της για το 2025, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη από το ψηφιακό περιβάλλον έως το κατάστημα:
Η ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης, με την ενοποίηση όλων των πληροφοριακών συστημάτων της Τράπεζας
Η ολοκλήρωση των βασικών ενεργειών αναδιάρθρωσης με μείωση του λειτουργικού κόστους
Η αναβάθμιση και σταδιακή ανακαίνιση των φυσικών καταστημάτων
Η ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος, προσφέροντας νέες λειτουργικότητες
Η χρήση αυτοματοποιήσεων και τεχνολογίας, με στόχο τη βελτίωση του χρόνου απόκρισης
Η δημιουργία νέων καινοτόμων ανταγωνιστικών προϊόντων σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξη στην πραγματική οικονομία και τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων.