Αττική-κακοκαιρία: Εκατοντάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμύρες

Σε τριψήφιο αριθμό ανέρχονται οι κλήσεις στην Πυροσβεστική στην Αττική για συνδρομή της στην απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κατά δεύτερο λόγο και για κοπές δέντρων.

Νωρίς το μεσημέρι είχαν φθάσει τις 110 και ήταν διάσπαρτες σε μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου: Κηφισιά, Περιστέρι, Μοσχάτο, Κάτω Πατήσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Ταύρος, Σταμάτα κ.ά.

Σύμφωνα με την ΠΥ, το τηλεφωνικό κέντρο της δέχεται κλήσεις και από Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Παλαιό Φάληρο, καθώς η κακοκαιρία είναι τώρα και στα νότια προάστια.

Η κακοκαιρία που πλήττει την Αττική επηρέασε το μεσημέρι της Πέμπτης και το Μέγαρο της Βουλής. Συγκεκριμένα, μικρή ποσότητα νερού έπεσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στον χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821.

Επίσης, θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου, δίπλα από την είσοδο επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Προτεραιότητα  της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών, ιδιωτικών και δημοσίων, η προστασία, δηλαδή, της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα εξής: 

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ειδοποιεί άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

- Θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του 112, το οποίο, όπως είπε, «έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο» για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα σε κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές. 

- Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα υπάρχει εκ των προτέρων η κατάλληλη διασπορά, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα αν χρειαστεί.

- Από χθες το βράδυ λειτουργούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονίζονται πλήρως όλοι οι φορείς.

Σε «πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή» είναι σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν σχετικής εντολής του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα έως και αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό και για προληπτικούς λόγους σήμερα και αύριο θα βρίσκονται σε επιφυλακή ειδικά μηχανήματα της Περιφέρειας σε ρέματα και περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλο το εύρος της Περιφέρειας, προκειμένου να επέμβουν άμεσα, όπου και αν απαιτηθεί.

Ειδικότερα θα υπάρχουν μηχανήματα σε επιφυλακή στα εξής σημεία:   

τσάπα στο ρέμα Σαπφούς του δήμου Αμαρουσίου.   

τσάπα και jcb στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού 

τσάπα στο ρεμα Πικροδαφνης του δήμου Παλαιού Φαλήρου 

τσάπα στα ρέματα του δήμου Κηφισιάς

jcb στο Δήμο Χαιδαρίου (Καραισκάκη και Ευπάλεως)

μπουλντόζα, τρεις φορτωτές και δύο jcb στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας

δύο μεγάλες τσάπες και τέσσερα jcb στον δήμο Αγίων Αναργύρων

τσάπα στο φανάρι της Μαγούλας στη Μάνδρα

τσάπα στο ρέμα Γιώργη στη Ν. Πέραμο

τσάπα στην περιοχή Πίκα στην Κινέτα

τσάπα στο ρέμα Σαρανταπόταμου στο ύψος της γέφυρας της Εθνικής

τσάπα στο ρέμα Αγ. Αικατερίνης στη Μάνδρα

jcb στις οδούς Αγ. Διονυσίου και Εθνικής Αντιστάσεως στο Μενίδι

φορτωτής στην πλατεία Αχαιών και Δοριέων στη Ραφήνα.

Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σε καθημερινή και επαναλαμβανόμενη βάση οι καθαρισμοί των ρεμάτων σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Αττικής, με έμφαση τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε σχετικά πως «αυτό το διήμερο όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουμε όπου απαιτηθεί για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών, ενώ προχωράμε και σε προληπτικές δράσεις. Η προστασία των πολιτών είναι προτεραιότητα».