Αττική Oδος: Προσφορά-μαμούθ 3,27 δισ. από ΓΕΚ Τέρνα

Πολύ υψηλά ανέβηκαν τα τιμήματα στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τις προσφορές των εταιρειών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το αναφορικά με τα ποσά αλλά και την κατάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η προσφορά της ΓΕΚ Τέρνα είναι η υψηλότερη και κινείται στην περιοχή των 3,3 δισ. ευρώ (έδωσε εντέλει 3,27 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέβηκε αυτόνομα στον διαγωνισμό, αλλά με option εκ των υστέρων συμμετοχής της First Sentier.

Η δεύτερη υψηλότερη ήταν αυτή του σχήματος Mytilineos – Vinci, που μεταδώσαμε ότι είναι στην περιοχή των 3,1 δισ. (κατέθεσε προσφορά 3,106 δισ.)

Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των δυο προσφορών είναι της τάξης του 6%, ενώ το όριο για να ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές είναι το 5%. 

Στα 2,7 δισ. ευρώ γράψαμε ότι ήταν η προσφορά της ισπανικής Αbertis, όπως και συνέβη, και στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ της κοινοπραξίας Ακτωρ – Άβαξ – Meridiam (εντέλει ήταν 2,548 δισ.).

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι προσφορές από Brisa – Iντρακάτ και MACQUARIE – FINCOP.

Η επίσημη ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Τα έξι (6) επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τις εξής οικονομικές προσφορές (με αλφαβητική σειρά):

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A. – 2.700.000.000 ευρώ.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – 3.270.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V. -INTRAKAT A.E. – 2.050.050.908,21 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD – 2.350.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. – 3.106.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S. – 2.548.000.000 ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και οι ανωτέρω Προεπιλεγέντες Επενδυτές θα ενημερωθούν για την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας.