Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο για οφειλέτες που είναι συνεπείς σε ρύθμιση οφειλών

Τη δυνατότητα να αυξάνουν προοδευτικά το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (που σήμερα είναι 1.250 ευρώ) θα έχουν οι οφειλέτες της εφορίας, ύστερα από την ψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η αύξηση του ακατάσχετου ορίου θα γίνεται προοδευτικά, εφόσον οι φορολογούμενοι ρυθμίζουν τις οφειλές τους και παραμένουν συνεπείς στη ρύθμιση.

Η βουλευτική τροπολογία των Γ. Μπαλαούρα και Χρ. Μαντά, την οποία έκανε δεκτή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προβλέπει προοδευτικό χτίσιμο ακατάσχετου λογαριασμού για όσους έχουν υποστεί κατάσχεση και επιδιώκουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τη φορολογική διοίκηση.

Οι διατάξεις της τροπολογίας προβλέπουν ότι το όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο (άθροισμα) πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Προϋπόθεση είναι βεβαίως να τηρούν ευλαβικά τη ρύθμιση καθώς αν τη χάσουν, χάνουν παράλληλα και τα ευεργετήματα των συγκεκριμένων διατάξεων.

Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Παραδείγματα:

  • Αν η οφειλή είναι 3.600 ευρώ και έχει ρυθμιστεί σε 12 δόσεις, των 100 ευρώ έκαστη, εφόσον καταβάλει κανονικά τις δόσεις, με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, και την πληρωμή μιας δόσης των 100 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 300 ευρώ αρχικά και αργότερα μέχρι και 450 ευρώ.
  • Φορολογούμενος χρωστά 10.000 ευρώ και έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καταβάλλοντας 832 ευρώ τον μήνα, ενώ η εφορία έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Με τη νέα ρύθμιση, η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει από τον δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι και το διπλάσιο ή το τριπλάσιο ποσό της μηνιαίας δόσης δηλαδή μέχρι το ποσό των 1.664 ή 2.496 ευρώ. Όσο ο φορολογούμενος είναι συνεπής στην ρύθμιση κάθε μήνα θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.

  • Φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο 18.000 ευρώ και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, συμφωνώντας να πληρώνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα την 1η δόση των 1.500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει από τους λογαριασμούς του το ποσό των 3.000 ευρώ (το διπλάσιο των 1.500 ευρώ). Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα και την επόμενη δόση των 1.500 ευρώ, θα αποδεσμευτούν από τους λογαριασμούς του άλλα 4.500 ευρώ (το τριπλάσιο των 1.500 ευρώ). Το ποσό της αποδέσμευσης θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο όσο θα συνεχίζει ο φορολογούμενος να αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθ’ ού ή κατάσχεση προς τη Φορολογική Διοίκηση καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών,

β) έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης και

γ) προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται για τις απαιτήσεις εις χείρας τρίτου, στον οποίο κοινοποιείται η κατάσχεση, που γεννώνται μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν του περιορισμού της κατάσχεσης από τη Φορολογική Διοίκηση, ισχύει για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

Τέλος, η τροπολογία ορίζει ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί για την είσπραξη οφειλών που έχουν ήδη υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.