Barclays: Καθαρές ζημιές 111 εκατ. λίρες το δ’ τρίμηνο - Μοιράζει 10 δισ. στους μετόχους

Μπορεί τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Barclays νωρίτερα σήμερα, να ήταν σημαντικά κατώτερα των προβλέψεων της αγοράς, ωστόσο η αποκάλυψη ενός φιλόδοξου σχεδίου για την αναδιάρθρωση της τράπεζας εκτινάσσουν τη μετοχή της.

Βάζοντας τέλος στις ανησυχίες αλλά και στις πολύμηνες εικασίες για το μέλλον μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης, η Barclays ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη προσπάθεια περικοπής δαπανών και θα επιστρέψει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια λίρες στους μετόχους τα επόμενα χρόνια.

Η βρετανική τράπεζα πέτυχε απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 9% για το 2023 και στοχεύει στο 12% το 2026. Για να επιτύχει τους νέους στόχους της, υπογράμμισε ότι θα μειώσει το κόστος κατά 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,52 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αυτό το διάστημα.

Η εταιρεία αναθεωρεί επίσης τις δραστηριότητές της και αναδιοργανώνεται σε πέντε νέα τμήματα: την τράπεζα λιανικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια εταιρική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ιδιωτική τράπεζα και βραχίονα διαχείρισης περιουσίας, ένα τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και μια τράπεζα καταναλωτών στις ΗΠΑ.

«Αναδιοργανώνουμε τις επιχειρήσεις με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πελάτες μας και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος CS Venkatakrishnan κατά την τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. «Θα διαχειριστούμε το κόστος μας, το οποίο είναι γενικά ένας συνδυασμός τεχνολογίας, ανθρώπων, ιδιοκτησίας και προσωπικού».

Οι μετοχές της τράπεζας αυξήθηκαν έως και 6,9% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα από τον Ιανουάριο του 2021.

Αλλαγές στην ηγεσία

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης η Barclays ανανεώνει ορισμένες από τις θέσεις της ανώτατης διοίκησης. Ο Adeel Khan διορίστηκε μοναδικός επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων αγορών, ενώ ο πρώην συνεπικεφαλής του Stephen Dainton γίνεται πρόεδρος της Barclays Bank Plc και επικεφαλής της διαχείρισης επενδυτικών τραπεζών. Ο Cathal Deasy και ο Taylor Wright θα συνεχίσουν τους σημερινούς τους ρόλους ως συνεπικεφαλής των τραπεζών.

Ο Vim Maru είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays UK και ο προηγούμενος κάτοχος αυτού του ρόλου, ο Matt Hammerstein, είναι πλέον Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής εταιρικής τράπεζας. Ο Hammerstein αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για τη δημόσια πολιτική και την εταιρική ευθύνη από τη Sasha Wiggins, η οποία είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τραπεζικής και της διαχείρισης περιουσίας.

Ο Venkatakrishnan επανεξετάζει τη στρατηγική της τράπεζας τους τελευταίους μήνες και επιδιώκει να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τα σχέδια για την τράπεζα.

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι θα επιβαρυνθεί με χρεώσεις το τέταρτο τρίμηνο που συνδέονται με τις προσπάθειές της να μειώσει το κόστος. Αυτές οι επιβαρύνσεις έφτασαν τα 927 εκατομμύρια £ κατά την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων 188 εκατομμυρίων λιρών δαπανών που συνδέονται με τη δικαιώματος του αριθμού προσωπικού στην εταιρική και την επενδυτική τράπεζα.

Για το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρική και επενδυτική τράπεζα της εταιρείας σημείωσε συνολικά έσοδα που διολίσθησαν 7%. Η μονάδα αποτελεί εδώ και καιρό πηγή συζήτησης για τους επενδυτές λόγω του ποσού του κεφαλαίου που καταναλώνει σε σχέση με άλλα τμήματα της επιχείρησης της Barclays με υψηλότερη απόδοση.