Bloomberg Economics: Στο 5% μπορεί να φθάσει η ύφεση στην Ευρωζώνη

Ο φετινός χειμώνας είναι πια βέβαιο πως θα είναι ένας από τους πλέον δύσκολους εδώ και δεκαετίες για την ΕΕ. Πλέον, δεν πρόκειται για μία κρίση που αφορά κάποιες χώρες, αλλά για ένα ολιστικό πρόβλημα.

Συνεπώς, η ύφεση μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς έρχεται ένας σκληρός χειμώνας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και τη βαριά βιομηχανία της ΕΕ.

Βασιζόμενη σε ένα μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και οικονομίας, η βασική υπόθεση του Bloomberg Economics είναι πτώση 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με την ύφεση να ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Εάν οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα παγωμένοι και τα 27 μέλη του μπλοκ δεν καταφέρουν να μοιραστούν αποτελεσματικά τα σπάνια αποθέματα καυσίμων, η συρρίκνωση θα μπορούσε να φτάσει το 5% – μια ύφεση περίπου τόσο βαθιά όσο η οικονομική κρίση του 2009.

Την ίδια στιγμή βέβαια η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιθανό να δώσει λύση ώστε η ΕΕ να έχει αρκετό καύσιμο παραγωγής ενέργειας και να αντισταθμίσει τις προμήθειες από τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως και η οικονομική ανάπτυξη, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο κρύο θα κάνει ο χειμώνας.

«Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα σε μια αρκετά βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.