Bloomberg: Ο Σι ετοιμάζει νέο "Made in China" παρά τις απειλές Τραμπ

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ εξετάζει ένα νέο master plan για την ενίσχυση της παραγωγής αγαθών υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, τονίζουν πηγές στο Bloomberg, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να διατηρήσει τον έλεγχο της μεταποίησης, παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να "επιστρέψουν" τα εργοστάσια στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου, Κινέζοι αξιωματούχοι καταρτίζουν σχέδια για μια μελλοντική επανάληψη της εμβληματικής εκστρατείας του Σι "Made in China 2025".
Το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία θα δώσει προτεραιότητα στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού για την κατασκευή τσιπ, δήλωσε μια από τις πηγές, προσθέτοντας ότι μπορεί να φέρει άλλο όνομα για να μην προκαλέσει επικρίσεις από τις δυτικές χώρες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που προετοιμάζουν ξεχωριστά το επόμενο Πενταετές Σχέδιο του Πεκίνου, το οποίο θα ξεκινήσει το 2026, επιδιώκουν να διατηρήσουν το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ σε σταθερά επίπεδά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δήλωσε άλλη πηγή, υπογραμμίζοντας ότι η αναδιάρθρωση της κινεζικής οικονομίας που επιδιώκουν οι ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτη.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο το Πενταετές Σχέδιο να περιλαμβάνει αριθμητικό στόχο για την κατανάλωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι αρχές φαίνεται να απορρίπτουν μια τέτοια πρόταση, καθώς δεν διαθέτουν επαρκή εργαλεία για την τόνωση της κατανάλωσης και δεν θέλουν να δεσμευτούν σε έναν συγκεκριμένο αριθμό.
Το περιεχόμενο των σχεδίων αυτών βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και μπορεί να υποστεί σημαντικές αλλαγές πριν από τη δημοσιοποίησή τους. Το Πενταετές Σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί τον Μάρτιο του 2026, ενώ το επόμενο σχέδιο για τη βιομηχανία της χώρας θα μπορούσε να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή.
Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η κορυφαία υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, γνωστή ως NDRC, δεν απάντησε σε ερωτήματα του Bloomberg σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια.
Παρόλα αυτά, οι τρέχουσες συζητήσεις στο Πεκίνο δείχνουν ότι η Κίνα σχεδιάζει να επιμείνει σε μια συνολική στρατηγική η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες κρίνουν ότι τροφοδοτεί τις εμπορικές ανισορροπίες.
Πρόκειται να ένα θέμα που έχει τεθεί στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, οι οποίες αύξησαν τους δασμούς στην Κίνα στο 145% τον Απρίλιο πριν μειώσουν τον συντελεστή σε περίπου 40% έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να ωθήσει την Κίνα να αυξήσει την κατανάλωση, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τους ελέγχους των εξαγωγών και τους δασμούς για να καταφέρει μια "στρατηγική αποσύνδεση" στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταστήσει τις ΗΠΑ αυτάρκεις σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα φάρμακα και οι ημιαγωγοί.
Η αντίσταση του Πεκίνου σε αυτές τις απαιτήσεις - μεταξύ άλλων με τη διατήρηση των ελέγχων στις εξαγωγές σπάνιων γαιών - αντανακλά τις δικές του ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την Κίνα να έχει πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ και τεχνολογία.
Η μεταποίηση είναι η ραχοκοκαλιά της κινεζικής οικονομίας
Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν επισημάνει την ανάγκη τόνωσης της κατανάλωσης, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν ένα αποπληθωριστικό σπιράλ και να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση των εξαγωγών από τους δασμούς του Τραμπ. Στη φετινή σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ δήλωσε ότι η "σθεναρή ενίσχυση της κατανάλωσης" αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και προέτρεψε τους αξιωματούχους να κάνουν περισσότερα για να "καταστήσουν την εγχώρια ζήτηση τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης".
Ωστόσο, από τότε, οι αξιωματούχοι έχουν λάβει ελάχιστα νέα μέτρα για ενίσχυσης της κατανάλωσης, καθώς περιμένουν να δουν αν τα σχέδια δαπανών επαρκούν για να πετύχουν τον στόχο για ανάπτυξη "περίπου 5%" φέτος.
Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να θεωρούν τον τομέα της μεταποίησης ως τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και το επίτευγμα της DeepSeek στην τεχνητή νοημοσύνη νωρίτερα φέτος αύξησε την πίστη των αξιωματούχων στη στρατηγική τους.
"Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον τομέα της μεταποίησης, να τηρούμε τις αρχές της αυτάρκειας και της αυτοβελτίωσης και να κατακτήσουμε κρίσιμες τεχνολογίες", δήλωσε ο Σι στις 19 Μαΐου.
Η κατανάλωση αποτελεί περίπου το 40% του ΑΕΠ της Κίνας, σε σύγκριση με το 50% έως 70% στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, οδηγώντας σε ανισορροπίες και εμπορικές εντάσεις.
Οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον τομέα της μεταποίησης, αποτελούν επίσης περίπου το 40% της οικονομίας - περίπου διπλάσιες από ό,τι στις ΗΠΑ και σε ιστορικά υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η κυβέρνηση Σι δημοσίευσε το σχέδιο "Made in China 2025" το 2015, το οποίο επικεντρώνεται στο να καταστεί η Κίνα ηγέτης σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και τα επιβατικά αεροσκάφη, μέχρι τους ημιαγωγούς και τα ρομπότ.
Το Κρατικό Συμβούλιο έθεσε τότε ως στόχο τη μετατροπή της χώρας σε "μεσαίας εμβέλειας" παγκόσμια μεταποιητική δύναμη μέχρι το 2035 και σε "μεγάλη μεταποιητική δύναμη" μέχρι το 2049 - την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η έρευνα των Bloomberg Economics και Bloomberg Intelligence δείχνει ότι το σχέδιο Made in China 2025 ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχές: Από τις 13 τεχνολογίες που παρακολουθούνται από τους ερευνητές του πρακτορείου, η Κίνα έχει κατακτήσει ηγετική θέση παγκοσμίως σε πέντε από αυτές και καλύπτει γρήγορα την απόσταση σε άλλες επτά.
Οι κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην κατασκευή τσιπ χρησιμοποιώντας ξένο εξοπλισμό που αγοράστηκε πριν η Ουάσινγκτον, η Χάγη και το Τόκιο επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσβασης της Κίνας σε καλύτερα εργαλεία παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την περαιτέρω τεχνολογική πρόοδο της χώρας.
Η πρωτοβουλία "Made in China" επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της μεταποίησης της χώρας και στη μείωση της εξάρτησης από τις ξένες τεχνολογίες σε μακροπρόθεσμη βάση. Αντίθετα, τα πενταετή σχέδια είναι ευρύτερα σχέδια που καθοδηγούν τη συνολική ανάπτυξη της χώρας, καλύπτοντας τις υποδομές, το περιβάλλον και την κοινωνική ευημερία.