«Βουτιά» 15% για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε νέο χαμηλό ρεκόρ των 13,44 ανά δολάριο την Τρίτη, ένα επίπεδο που κάποτε ήταν σχεδόν ασύλληπτο και πολύ πέρα από αυτό που μόλις την περασμένη εβδομάδα θεωρούνταν ως το «ψυχολογικό» φράγμα των 11 λιρών προς ένα δολάριο.

«Είναι τρελό εκεί που βρίσκεται η λίρα, αλλά αποτελεί μια αντανάκλαση των τρελών ρυθμίσεων νομισματικής πολιτικής κάτω από τις οποίες λειτουργεί αυτή τη στιγμή η Τουρκία», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, σε σημείωμα ως απάντηση στην είδηση.

Η λίρα διαπραγματευόταν με ισοτιμία 12,7272 έναντι του δολαρίου σημειόνοντας «βουτιά» περίπου 15%.

Το ξεπούλημα προκλήθηκε αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες αμφισβητούμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής του τράπεζας εν μέσω διψήφιου αυξανόμενου πληθωρισμού. Χαρακτήρισε την κίνηση ως μέρος ενός «οικονομικού πολέμου ανεξαρτησίας», απορρίπτοντας εκκλήσεις από επενδυτές και αναλυτές για αλλαγή πορείας.

Φέτος η λίρα τουρκίας έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.