Britcoin; Η Βρετανία σχεδιάζει να εκδώσει ψηφιακή έκδοση της στερλίνας

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας και άλλων χωρών, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο καθιέρωσης μιας ψηφιακής βερσιόν της στερλίνας, την οποία ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να βαφτίσει Britcoin.

 

Σε αντίθεση όμως με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα bitcoin, το οποίο δεν ελέγχεται από επίσημους οικονομικούς φορείς, η ψηφιακή λίρα θα εκδιδόταν από τη βρετανική κεντρική τράπεζα.

Η ψηφιακή στερλίνα θα έδινε έτσι σε επιχειρήσεις και ιδιώτες απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, την οποία απολαμβάνουν σήμερα μόνο οι τράπεζες.

«Δημιουργούμε μια ομάδα εργασίας ανάμεσα στο υπουργείο και την Τράπεζα της Αγγλίας προκειμένου να συντονίσουμε το διερευνητικό έργο για ένα υποψήφιο ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα» δήλωσε στη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

 

Λίγο αργότερα, ανάρτησε στο Twitter το λακωνικό και μάλλον αινιγματικό μήνυμα: Britcoin?

Ακόμα πάντως κι αν λάβει το πράσινο φως, η ψηφιακή λίρα δεν θα αντικαταστήσει το φυσικό χρήμα ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αρκετές ακόμα χώρες πειραματίζονται με την ιδέα των ψηφιακών νομισμάτων καθώς το bitcoin γίνεται όλο και πιο αποδεκτό ως επένδυση και η πανδημία στρέφει τους καταναλωτές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές του ψηφιακού γουάν, ενώ η Σουηδία εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει την ψηφιακή κορώνα έως το 2016. Ανάλογα σχέδια εξετάζονται και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ιαπωνία.