Χατζηδάκης: «Οι προτάσεις Κασσελάκη μας οδηγούν σε καινούργιο μνημόνιο»

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού τα οποία «μαρτυρούν» αποκλιμάκωση, αποσαφήνισε για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ, ενώ, «εξαπέλυσε» παράλληλα βολές στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον Στέφανο Κασσελάκη, σε σημερινή (30/05) συνέντευξη στο OPEN.

«Οι μισθοί είναι η απάντηση στο πρόβλημα και εμείς, έχουμε προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου. Ο πληθωρισμός τροφίμων επιμένει στην Ελλάδα, είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Καθώς έχουμε τη γενικότερη αποκλιμάκωση των τιμών και στον πληθωρισμό των τροφίμων, μήνα – μήνα θα μειωθεί», σημείωσε αρχικά.

«Πρώτον, η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον καταναλωτή, το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Έχουμε μία ιδιαιτερότητα στον προϋπολογισμό, εξυπηρέτηση χρέους, πολύ υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις και αμυντικές δαπάνες. Η πρόταση του κ. Κασσελάκη οδηγεί κατευθείαν σε μνημόνια. Αν το κάνουμε αυτό, δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε συντάξεις. Η χώρα θα ξεπεράσει το 3% των ελλείμματων.

Δοκίμασαν τη μείωση ΦΠΑ και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, αλλά δεν πέτυχε. Έχουμε δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να διατηρήσουμε, για να μην ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια. Προτιμώ να γίνομαι δυσάρεστος προσωρινά, παρά να με κυνηγάτε όλοι στη συνέχεια. Θέλω να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος», τόνισε εν συνεχεία.

«Το Airbnb είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης του τουρισμού. Υπάρχουν αναταράξεις. Η κυβέρνηση νομοθέτησε. Θα μελετήσουμε τα στοιχεία παράλληλα με τα μέτρα για τη Golden Visa και τον Οκτώβριο, όταν “κλείσει” η σεζόν, θα κάνουμε ταμείο», προσέθεσε.

Για τις προμήθειες των τραπεζών, ο κ. Υπουργός ανέφερε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Υπήρξε καμπάνα από την Επιτρτοπή Ανταγωνισμού, ενώ εφαρμόζουμε το σύστημα IRIS. Επιπλέον, μειώσαμε κατά 50% τις χρεώσεις για όλες τις μικρές συναλλαγές με POS», σχολίασε. Στη συνέχεια, μιλώντας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι μία μεσημεριανή εκπομπή και μόνο».