Credit Suisse: Ζημίες άνω των προβλέψεων για το 2021

Η Credit Suisse έκλεισε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας της με πτώση 2,2 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο 2021.

Η ζημία, η οποία περιλαμβάνει πρόβλεψη για την κάλυψη νομικών διακανονισμών και επιβάρυνση απομείωσης, υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων.

Η Credit Suisse προειδοποίησε ότι φέτος θα είναι μια χρονιά μετάβασης καθώς εκτέλεσε ένα στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγούσε σε κόστος αναδιάρθρωσης και μειωμένη διέθεση για ρίσκο σε ολόκληρη την τράπεζα.

Η Credit Suisse είπε ότι η κίνηση για τον περιορισμό του κινδύνου έπληξε τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας το τέταρτο τρίμηνο, όπου τα έσοδα μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Σε ολόκληρη την τράπεζα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12% το τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που τα λειτουργικά της έξοδα αυξήθηκαν κατά 20%.

Το τμήμα διαχείρισης περιουσίας - το οποίο η τράπεζα τόνισε ως μηχανή κερδών στη στρατηγική ενημέρωση του περασμένου έτους - είχε υποστεί «σημαντική επιβράδυνση στη δραστηριότητα συναλλαγών» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 5 τοις εκατό στις αρχές της διαπραγμάτευσης, επεκτείνοντας την πτώση τους στο 29% τους τελευταίους 12 μήνες.

«Το 2021 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Credit Suisse. Τα δημοσιευμένα μας αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από το ζήτημα της Archegos, την απομείωση της υπεραξίας που σχετίζεται με την εξαγορά της Donaldson, Lufkin & Jenrette το 2000 και τις νομικές προβλέψεις, καθώς προσπαθούμε προληπτικά να επιλύουμε τα προβλήματα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τόμας Γκοτστάιν.

«Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων τριμήνων, διαχειριστήκαμε την τράπεζα με περιορισμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου σε όλους τους τομείς, καθώς λάβαμε αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουμε τη συνολική βάση κινδύνου και ελέγχων, και συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για αποκατάσταση», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr