ΕΚΤ: Μάχη για τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται πως θα «πυροδοτήσει» ακόμη μία αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ στην προσπάθειά της να «φρενάρει» τον πληθωρισμό.

Το χειρότερο όλων είναι ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες αποδεικνύονται ανεπαρκείς ως προς το στόχο για τον οποίο λαμβάνονται, δηλαδή τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση των τιμών, ενώ την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι πολίτες δοκιμάζονται και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης που θα χρειαστεί να δανειστούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ το 2023, με κάθε άλλο παρά προνομιακούς όρους, θα πρέπει να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με άλλα λόγια ουδείς θα επιθυμούσε στην παρούσα φάση να είναι Λαγκάρντ στη θέση της Λαγκάρντ και να κινείται αναγκαστικά στους ρυθμούς της γνωστής ρήσης «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Η κυβέρνηση φυσικά το ξέρει αυτό και είναι και ο λόγος που άνοιξε η κουβέντα με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το πως τα ίδια πια μπορούν να «βάλουν πλάτη» και να στηρίξουν με δικά τους κεφάλαια, τα ευάλωτα νοικοκυριά. Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδας έχει χτυπήσει «καμπανάκι» για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Σε κάθε περίπτωση όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει τόσο τα δάνεια που πρόκειται να δώσουν οι τράπεζες καθιστώντας το κόστος του χρήματος ακόμη πιο ακριβό, όσο και εκείνα που ήδη έχουν χορηγήσει καθώς θα αυξηθούν οι δόσεις των κυμαινόμενων δανείων.

Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ο στόχος κατά την Κριστίν Λαγκάρντ είναι σαφής: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πρέπει να επιστρέψει κοντά στο 2%. Σήμερα και με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat  σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμός υποχώρησε στο… 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο!

Επί του παρόντος, όμως όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει δυναμική για μια τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά συνολικά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, αλλά εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων ήταν κινήσεις δίχως προηγούμενο, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υιοθετηθεί τέτοιου εύρους σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να συζητούν αν πρέπει να επιβραδύνουν τις επιτοκιακές αυξήσεις, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στους κύκλους της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται σκεπτικοί με τις επιθετικές αυξήσεις και δεν αποκλείεται στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου να ανακοινωθεί μια αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως. Και βέβαια η κουβέντα δεν γίνεται πλέον για το ΑΝ θα αυξηθούν τα επιτόκια αλλά για το πόσο!

Πόσο αυξήθηκαν τα επιτόκια στην Ελλάδα

Το τι θα ακολουθήσει για την χώρα μας το επόμενο διάστημα ίσως το σκιαγραφούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν το πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια των δανείων αλλά και τον καταθέσεων τον Σεπτέμβριο οπότε και είχε ήδη ενσωματωθεί μέρος των αυξήσεων της ΕΚΤ. Στοιχεία που πιθανόν εξώθησαν και την Κυβέρνηση να ζητήσει από τις τράπεζες να «βάλουν πλάτη».

Συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκαν τα μέσα επιτόκια σε νέα και υφιστάμενα δάνεια τον Σεπτέμβριο: Βάσει του ενημερωτικού δελτίου, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%. Με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων να παραμένει αμετάβλητο στο 0,04%, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 456 μονάδες βάσης!

Παράλληλα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%. Έτσι με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων που παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04%, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 391 μονάδες βάσης!!!