DeFi: Η «Άγρια Δύση» των crypto στο στόχαστρο των αρχών

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες αποκεντρωμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να βιώσουν μια απότομη «αφύπνιση».

Η αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική δραστηριότητα, ή «DeFi» (Decentralized Finance) όπως συνήθως αναφέρεται, είναι μια τάση στα κρυπτονομίσματα που άρχισε να κερδίζει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον το 2020.

Ονομάζεται η «Άγρια Δύση» της κρυπτογράφησης – θησαυροί προγραμματιστών υπολογιστών που προσπαθούν να φέρουν παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως δάνεια, στο blockchain.

Η ιδέα ακούγεται πολλά υποσχόμενη. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να δανείσει και να δανειστεί ψηφιακό χρήμα με ανταγωνιστικά επιτόκια, χωρίς να εμπλέκονται μεσάζοντες. Οι επενδυτές παρασύρονται από την υπόσχεση να κερδίσουν έως και διψήφιες ποσοστιαίες αποδόσεις από την αποταμίευση σε ορισμένα ψηφιακά νομίσματα.

Όμως, με κυβερνοεπιθέσεις και απάτες που μαστίζουν τον χώρο φέτος, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο εγκληματικότητας καθώς και για τη ζημιά στους καταναλωτές.

«Πιστεύω ότι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στο χώρο», δήλωσε στο CNBC ο Sid Powell, συνιδρυτής της πλατφόρμας δανεισμού DeFi Maple Finance.

Σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κατατεθεί σε πρωτόκολλα DeFi που βασίζονται στο Ethereum μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του The Block.

«Είναι πιθανώς αδιανόητο να έχετε σημαντική ανάπτυξη του DeFi που δεν χρειάζεται να συμπληρώσει την υπάρχουσα ρύθμιση στο μέλλον», είπε ο Πάουελ.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν μια πιο σκληρή προσέγγιση στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Διάφορες χώρες προσπάθησαν να εκκινήσουν το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο όσον αφορά τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, επειδή λειτουργεί χωρίς την άδειά τους. Δεδομένου ότι δεν έχει επίσημα κεντρικά γραφεία, η Binance έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει τον έλεγχο - αν και η εταιρεία λέει ότι τώρα θέλει να είναι φίλος, όχι εχθρός, με τις ρυθμιστικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, η Coinbase τον Σεπτέμβριο μπήκε σε έντονη διαμάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με ένα προγραμματισμένο προϊόν αποταμίευσης για τόκους, για το οποίο η ρυθμιστική αρχή θεώρησε ότι παραβιάζει τον νόμο περί ασφάλειας. Η Coinbase αργότερα απέσυρε τα σχέδια/

To DeFi το επόμενο στη σειρά

Και μόλις αυτή την εβδομάδα, μια πολυαναμενόμενη έκθεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε το Κογκρέσο να εισαγάγει κανονισμούς για τα stablecoins, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με παραδοσιακά νομίσματα όπως το δολάριο για να διατηρήσουν μια σταθερή αξία.

Τώρα, το DeFi φαίνεται να είναι το επόμενο στη σειρά.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διερευνά την Uniswap, με αξιωματούχους να αναζητούν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και τον τρόπο με τον οποίο διατίθεται στην αγορά.

Τον Σεπτέμβριο, ο εν ενεργεία ελεγκτής του νομίσματος των ΗΠΑ Michael Hsu παρομοίασε τη δραστηριότητα του DeFi με αμφιλεγόμενες πρακτικές στη Wall Street που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008.

«Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές αυτή τη στιγμή είναι πώς να αντιμετωπίσουν το DeFi», δήλωσε στο CNBC ο David Carlisle, διευθυντής πολιτικών και ρυθμιστικών υποθέσεων στην εταιρεία κρυπτογράφησης Elliptic.

«Πώς εφαρμόζετε ρυθμιστικά πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί για κεντρικούς μεσάζοντες όταν δεν υπάρχει σαφής συγκέντρωση;»

Ο Carlisle είπε ότι μια πηγή ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές είναι οι υπηρεσίες DeFi που διαφημίζονται ως αποκεντρωμένες όταν αυτό μπορεί να μην ισχύει. «Βλέπουμε ορισμένες καταστάσεις όπου οι ιδρυτικές ομάδες και οι προγραμματιστές που καθιέρωσαν το πρωτόκολλο έχουν επιρροή στη διακυβέρνηση του δικτύου DeFi.»

Την περασμένη εβδομάδα, ο παγκόσμιος επόπτης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Financial Action Task Force δημοσίευσε αναθεωρημένη καθοδήγηση για τα κρυπτονομίσματα. Μέρος των κανόνων απαιτεί από τις χώρες να εντοπίζουν άτομα με «έλεγχο ή επαρκή επιρροή» στα προγράμματα DeFi.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων DeFi θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπόκεινται σε κανόνες που απαιτούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους δημιουργούς και τους δικαιούχους κατά τη μεταφορά κεφαλαίων.

«Ενώ τα πρωτόκολλα DeFi μπορεί να προσφέρουν παρόμοια λειτουργικότητα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δεν προσφέρουν ουσιαστικά καμία επίβλεψη που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στο CNBC ο Rick McDonell, πρώην εκτελεστικός γραμματέας της FATF.

«Η έλλειψη αποτελεσματικής επιτήρησης δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή κυρώσεων και άλλη εγκληματική δραστηριότητα σε αυτές τις αγορές».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC