ΔΕΣΦΑ: Καινοτόμες λύσεις για φυσικό αέριο παντού

Τη λύση του Small Scale LNG βλέπει ο ΔΕΣΦΑ και για μια σειρά νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει. Η νέα αυτή υποδομή, που θα κάνει «πρεμιέρα» στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στα τέλη του 2022, έχει ως πλεονέκτημα τη μεταφορά και χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε λιμάνια και νησιωτικές περιοχές που δεν διαθέτουν δίκτυα, μέσω του ανεφοδιασμού μικρών πλοίων.

Μία τέτοια λύση εξετάζεται κατ' αρχάς για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με εναλλακτική την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου, σε συνδυασμό με σύστημα αεριοποίησης και αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να εξυπηρετηθεί, με μικρότερο αγωγό ως τα Ιωάννινα, η κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αυτό το σενάριο εξετάζεται τώρα από τον ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό της Ηπείρου, παράλληλα με την προοπτική να κατασκευαστεί ένας πολύ μεγαλύτερος που θα συνδεθεί στην Πτολεμαΐδα με τον αγωγό της Δυτικής Μακεδονίας. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη βιωσιμότητας του έργου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα καταδείξει ποιο από τα σενάρια θα κριθεί οικονομικότερο για να μπει σε τροχιά υλοποίησης. 

Η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο συμπεριλαμβάνεται στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, για την περίοδο 2022-2031, που θα υποβληθεί προς έγκριση στη ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο.

Για Small Scale LNG για τις ανάγκες της Κρήτης μίλησε χθες ο  διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ Μιχάλης Θωμαδάκης, στο τοπικό ενεργειακό συνέδριο. Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι «παλιά ιστορία το φυσικό αέριο για την Κρήτη», υπενθυμίζοντας παλαιότερες προσπάθειες του Διαχειριστή, όπως ο εικονικός αγωγός (Virtual Pipeline) το 2019, που δεν ευδοκίμησαν. «Υπάρχει χώρος για το φυσικό αέριο στην Κρήτη», τόνισε.

Ο κ. Θωμαδάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί από τον ΔΕΣΦΑ μελέτη για το μέλλον της ηλεκτρικής αγοράς και το φυσικό αέριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έρχεται χρυσή δεκαετία για το φυσικό αέριο και τα αέρια καύσιμα». Ενδεικτικά, οι χρήστες του ΔΕΣΦΑ έχουν δεκαπλασιαστεί  σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Στην επόμενη τριετία ο ΔΕΣΦΑ θα υλοποιεί, όπως είπε ο κ. Θωμαδάκης, έργα συνολικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ, για νέες διασυνδέσεις και υποδομές.

Στα σχέδιά του συμπεριλαμβάνονται και πιλοτικά προγράμματα παραγωγής βιομεθανίου σε τοπική μορφή, εκμεταλλευόμενος το δίκτυό του. Για τα έργα αυτά, όπως είπε ο κ. Θωμαδάκης, υπάρχει η τεχνογνωσία από τους μέτοχους του Διαχειριστή.