Διόδια: Σε τρεις ετήσιες δόσεις οι αυξήσεις - Αρχή με 7,6%

Τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις των διοδίων γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, «η ιστορία ξεκινά από το 2022, όταν εκλήθη η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εφαρμόσει μια παλαιότερη συμφωνία. Τότε ήταν 12% η συμφωνηθείσα αύξηση από 1/1/23. Μετά από διαπραγματεύσεις αυτό πάγωσε, ήταν επιτυχία που δεν επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Επανήλθε προφανώς το θέμα, καθώς ήταν μια μετάθεση της υποχρέωσης αυτής. Επειδή υπάρχει ο πληθωρισμός για το 2024 που μετρήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,6%, συνολικά θα έχουμε 7,63% αύξηση για το 2024, 2% για το 2025 και 2% το 2026. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ήδη αναληφθείσα συμβατική υποχρέωση, που το υπουργείο διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά».

Η διαπραγμάτευση

Σε ποσοστό 7,63% ανέρχεται η αύξηση τιμών διέλευσης στις οποίες προχωρούν οι παραχωρησιούχοι μετά από μακρά διαπραγμάτευση. Ήδη η Νέα Οδός έχει δημοσιοποιήσει την αύξηση των διοδίων, όπως αναμένεται να πράξουν και οι υπόλοιπες εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων.

Η εν λόγω αύξηση προκύπτει από την αναγνώριση μόνον του μισού του δείκτη τιμών καταναλωτή του 2022 (εκ του οποίου προκύπτουν οι ανατιμήσεις ή μειώσεις τιμών διοδίων βάσει των σχετικών συμβάσεων), που ήταν 12%. Στο 6% θα προστεθεί και ανατίμηση 1,63% του δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2023, οδηγώντας σ’ αυτή τη μέση λύση. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες δεδομένου ότι δεν έχουν περάσει τις αναμενόμενες αυξήσεις κατά το περασμένο δωδεκάμηνο έχουν δημιουργήσει απαίτηση ύψους 40-45 εκατ. ευρώ, η αποζημίωση της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί πως θα καλυφθεί.

Σε κάθε περίπτωση από τον Ιανουάριο αναμένεται να αυξηθεί κατά το παραπάνω ποσοστό το κόστος διέλευσης ενώ οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα συνεχίζονται.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις πηγές του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέφεραν, πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών για το 2023. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, κατάφερε τελικά να επιτύχει την αναστολή της αύξησης του κομίστρου για τη φετινή χρονιά.

Επιπλέον, το δημόσιο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αποζημίωση προς παραχωρησιούχους πλην αυτών για τη διευκόλυνση των εκλογικών διαδικασιών και των μέτρων που ελήφθησαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel».

Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από συστηματικές προσπάθειες, η νόμιμη αύξηση του κομίστρου των διοδίων το 2024 θα είναι σαφώς κατώτερη του 12%, όπως αυτή προβλεπόταν για το 2023.