Δούκας: Το πράσινο δεν είναι life style αλλά επιβίωση

Στην Αθήνα του μέλλοντος μέσα από την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, αναφέρθηκε ο εκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, τονίζοντας πως έχουμε απέναντί μας ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Ο κ. Δούκας στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel. Όπως είπε, «η κλιματική απορρύθμιση τρέχει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και με νέους όρους όπως το medicane με πολύ ακραίες συνθήκες βροχής και πλημμύρας». Παράλληλα, τόνισε ότι η κλιματική πίεση είναι πολύ μεγάλη και αποτυπώνεται και με συγκεκριμένους αριθμούς, όπως για παράδειγμα η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου τους τελευταίους μήνες.

Μιλώντας για την Αθήνα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος υποστήριξε πως στο παρελθόν, ενώ υπήρχαν πάρα πολλά ποτάμια, πλέον το 90% είναι μπαζωμένα, ενώ αποκάλυψε τους στόχους του για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. «Χρειαζόμαστε άμεσα νέα προσέγγιση, το πράσινο δεν είναι life style αλλά επιβίωση. Απαιτούνται συμπαγείς χώροι πρασίνου, το 11% να πάει στο 30% που είναι ο ευρωπαϊκός μ.ο. Να φυτεύουμε 5.000 νέα δέντρα τον χρόνο για να δημιουργήσουμε φυσικά σφουγγάρια», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Δούκας πρόσθεσε πως θα γίνουν κινήσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με βασικό στοιχείο την αξιοποίηση ανανεώσιμων ενεργειακών κοινοτήτων, με τον δήμο να διαμοιράζει ρεύμα σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε 50.000 ευάλωτους πολίτες