e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώνεται η καταχώρηση ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις

Στις 16 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η καταχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για  περίπου 130.000 εργαζομένους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις κι έγιναν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά το 2020.  Αυτό κατέστη εφικτό μετά την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεριμένα, η σχετική διαδικασία αφορά: 

- Περίπου 108.000 εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κλπ).

- 22.364 καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς.

- 12 εργαζομένους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων χρειάστηκε αρκετό χρόνο, καθώς ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο που ανέλαβε, για πρώτη φορά μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Έγινε εκτενής επεξεργασία των αρχείων και αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για τη διαμόρφωση των  ΑΠΔ, καθώς μέχρι πρότινος το υπουργείο δεν είχε υποβάλλει αντίστοιχου μεγέθους και περιεχομένου δηλώσεις και δεν υφίστατο σχετική τεχνογνωσία στις υπηρεσίες του.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και διασταυρώσεις των αρχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με αυτά του e-ΕΦΚΑ, ώστε να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των ΑΠΔ στον e-ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι ορθότητας του περιεχομένου τους και τυχόν εντοπιζόμενες λανθασμένες εγγραφές διορθώνονται και υποβάλλονται εκ νέου, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλος χρόνος έως την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών δεδομένων των ΑΠΔ από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ των εν λόγω κατηγοριών ασφαλισμένων με Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου για όλους τους μήνες του 2020 έχει ολοκληρωθεί. Στην παρούσα φάση ενημερώνονται μηχανογραφικά οι «Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης» στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν γνώση των στοιχείων ασφάλισής τους μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων περίπου 14.000 ασφαλισμένων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή (π.χ. δεν υπάρχει Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου κλπ). Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί και γι’ αυτούς η υποβολή ΑΠΔ το ταχύτερο δυνατό και με ταυτοποίηση των στοιχείων κατά προτεραιότητα.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει πως η περάτωση της διαδικασίας ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή εποχικών επιδομάτων και παροχών σε χρήμα στους εν λόγω ασφαλισμένους, καθώς θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο που ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, τονίζει ότι η καθυστέρηση υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από τις ασφαλιστικές εισφορές της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου. Για τον σκοπό αυτόν έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης του e-ΕΦΚΑ να μην απορρίπτονται οι παροχές σε χρήμα που αιτούνται εργαζόμενοι λόγω μη έγκαιρης υποβολής των αντίστοιχων ΑΠΔ, αλλά τα αιτήματα να παραμένουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.