Εβδομάδα αποφάσεων για την επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολικών μονάδων

Εβδομάδα αποφάσεων για το χρονοδιάγραμμα του επόμενου κύματος επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα είναι αυτή που ξεκινά από σήμερα. Με "όπλα" την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, το ανέβασμα των "στροφών" στην επιχείρηση "Ελευθερία" και το self testing, στην κυβέρνηση αναμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση ανά την επικράτεια και την πίεση που ασκείται στο σύστημα της υγείας, πριν καταλήξει στις αποφάσεις της για τον ορίζοντα άρσης των περιορισμών.

Τα βλέμματα εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολικών μονάδων της χώρας, με προτεραιότητα αυτή τη φορά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, με το…παζλ να συμπληρώνεται, εφόσον το επιτρέψει το αποτύπωμα της πανδημίας στην κοινότητα, από την επανεκκίνηση της εστίασης τις ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα.

"Με αυτά τα όπλα πλέον μπορούμε να μιλάμε -κι αυτό το έχει ενστερνιστεί και η επιτροπή των ειδικών- για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας…Έγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή, όταν παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μία σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων -κυρίως των ασυμπτωματικών κρουσμάτων- εντοπίζοντας πιο εύκολα εκείνους που νοσούν αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες.

Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση. Και από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους", σημείωσε (ΕΡΤ) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Ο οδικός χάρτης

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές και η αναζήτηση βαλβίδων εκτόνωσης της δεδομένης κόπωσης των πολιτών βρίσκεται συνεχώς επί τάπητος. Στο τραπέζι, λοιπόν, βρίσκεται, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας, η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου.

Η μέθοδος του "click away" θα μπορούσε να είναι η αρχή αυτού του κύκλου, ωστόσο δε μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της παρουσίας των καταναλωτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα.

Όσον αφορά στις σχολικές βαθμίδες, το άνοιγμα, αρχικά, των γυμνασίων και των λυκείων ανά την επικράτεια αναμένεται ότι θα ακολουθήσει την…επιστροφή του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τα σενάρια, μία πιθανή ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων θα μπορούσε να είναι η 12η Απριλίου.

"Εάν αποκλιμακωθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα είναι θετικός δείκτης και έτσι θα δούμε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα. Μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση. Έχουμε ρωτήσει την επιτροπή για ημερομηνίες ανοίγματος στις αρχές Απριλίου", ανέφερε (Open) η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Παράλληλα, προς άρση φαίνεται να οδηγείται η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Στην εστίαση, ένα πιθανό σενάριο για το άνοιγμά της (εφόσον, πάντα, τα στοιχεία της πανδημίας το επιτρέψουν) θα μπορούσε να είναι οι ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα μέτρα προστασίας αναμένονται αυστηρά, καθώς θα προβλέπουν χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων και με σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα κυριαρχήσει το θέμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, αναμένεται ότι θα εκπέμψει μήνυμα επανεκκίνησης της οικονομίας, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας. Πέραν του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, η ατζέντα του υπουργικού περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.

-Εισήγηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την κρατική αρωγή.

-Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.

-Εισήγηση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

-Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια.

-Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

-Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την επιλογή και διορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.