Εβδομάδα πληρωμών 6 φορο-δόσεων και διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ

Απανωτά είναι τα «χτυπήματα» την Εφορίας αυτή την εβδομάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μέχρι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου για να πληρώσουν μέχρι και 6 φορο-δόσεις για εισοδήματα, ακίνητη περιουσία και παλαιές οφειλές που συνολικά υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα το  ημερολόγιο των πληρωμών περιλαμβάνει:

1. Διπλή δόση ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 6,2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έτους 2021, το Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Οσοι έχουν εντοπίσει λάθη στο λογαριασμό του φόρου ακινήτων έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των δόσεων του φόρου. Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν.  Μάλιστα, η ΑΑΔΕ απέστειλε χθες email στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία τους ενημερώνει για την έκδοση του εκκαθαριστικού και ότι μπορούν να το βρουν στην ψηφιακή πύλη myAADE. Επιλέγοντας «Εφαρμογές // Δημοφιλείς Εφαρμογές // Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ // Eίσοδος στην εφαρμογή», ” Έτος 2021″, οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν την πράξη που έχει εκδοθεί. Οι τροποποιητικές δηλώσεις για τον επαναπροσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση “my AADE” χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ.

2. Την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 270 εκ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν 400 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

3. Τριπλή δόση για τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.  Τελευταία ευκαιρία να ξανακερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις τους έχουν οι εξής οφειλέτες:

– Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.

– Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

– Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

– Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

– Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».

– Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.