ΕΕ: Σε ισχύ το εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα - Οι εναλλακτικές αγορές

Τις εισαγωγές άνθρακα απαγόρευσε η ΕΕ από τις 10 Αυγούστου ως μέρος του πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο. Το πακέτο κυρώσεων του Απριλίου ήταν ένα από τα πρώτα που στόχευσαν άμεσα την ενεργειακή βιομηχανία της Μόσχας.

Η περίοδος μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου ήταν μεταβατική για τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα αύξηση των προμηθειών άνθρακα από άλλες χώρες, αύξηση της εγχώριας παραγωγής, εάν ήταν εφικτό, είτε αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιθανές εναλλακτικές πηγές εμφανίζονται να είναι η Κολομβία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Η εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα

Η ΕΕ εξακολουθεί να βασίζεται στις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει το 70% των εισαγωγών θερμικού άνθρακα της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Bruegel. Η Γερμανία και η Πολωνία εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις εισαγωγές θερμικού άνθρακα, αναφέρει η έκθεση.

Για το λόγο αυτό, η ΕΕ έχει ήδη αυξήσει σταθερά τις προμήθειες άνθρακα από πολλές χώρες, όπως η Κολομβία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία από το ναυτιλιακό γραφείο Braemar.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν 7,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους θερμικού άνθρακα τον Ιούνιο, και εμφανίζονται υπερδιπλασιασμένοι σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Braemar. Ωστόσο, ήταν περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι λιγότεροι από τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι εισαγωγές από την Κολομβία έφτασαν τους 1,2 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο, σε σύγκριση με μόλις 287.000 τόνους τον Ιούνιο πέρυσι. Ομοίως, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα από την Αυστραλία κινήθηκαν κατά περίπου 1,1 εκατ. τόνοι υψηλότερα από τα προηγούμενα επίπεδα. Οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν επίσης κατά σχεδόν 28% από έτος σε έτος τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις κυρώσεις, καθώς οι ηγέτες τους είχαν συμφωνήσει ομόφωνα σε αυτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ενεργειακή πρόκληση της ΕΕ

Η έκθεση Bruegel που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ανέφερε ότι η αντικατάσταση του ρωσικού άνθρακα ήταν μόνο μέρος της ενεργειακής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να εισάγει περισσότερο άνθρακα εάν σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός μερικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι κυρώσεις απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 και προϊόντων πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Η ΕΕ είπε ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών θα επιτραπούν, ενώ εξαιρούνται επίσης χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για φυσικό αέριο για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου για το χειμώνα  τέθηκε σε ισχύ και αυτή την εβδομάδα.

Παρόλο που η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές άνθρακα για να καλύψει ένα πιθανό έλλειμμα ενέργειας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε τον Ιούνιο ότι η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να ενισχύσει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια. Η ενεργειακή πολιτική αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο εντός της ΕΕ και μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.