Έκδοση νέων συντάξεων με διαδικασία fast track - Τι αλλαγές φέρνει η ρύθμιση που θα κατατεθεί εντός Απριλίου

Στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων αναμένεται να προχωρήσει πριν από το Πάσχα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η διαχείριση της έκδοσης των συντάξεων θα χωριστεί σε δύο κατηγορίες, στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και στις νέες αιτήσεις μετά την ψήφιση της τροπολογίας, τις οποίες θα διεκπεραιώσουν κυρίως πιστοποιημένοι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι, κατόπιν συναίνεσης του ασφαλισμένου. Το κόστος για την έκδοση των «παλαιών» συντάξεων θα το αναλάβει αποκλειστικά ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, ενώ για τις νέες αιτήσεις εξετάζεται η συμμετοχή και του ασφαλισμένου. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η απόφαση ένταξης ιδιωτών στον e-ΕΦΚΑ, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε διεκπεραιωτικό επίπεδο, είναι ειλημμένη, καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις ξεπερνούν τις 300.000 και ο χρόνος αναμονής σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τα 5 χρόνια. Το μοντέλο συμμετοχής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη και να υπογράψουν τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που θα διαχειριστούν οι ιδιώτες.

Τι θα προβλέπει
 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», στην τροπολογία θα προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας με όλους τους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα και στα δεδομένα του e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί τιμοκατάλογος με το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα καλύπτει το ταμείο. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι θα υπάρχουν στάδια διεκπεραίωσης και αμοιβής ανάλογα με την πολυπλοκότητα της έκδοσης της σύνταξης (για παράδειγμα, υψηλότερη αμοιβή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης). Ο τρόπος διαχείρισης των δύο διαφορετικών κατηγοριών αιτήσεων συνταξιοδότησης που προωθείται έχει ως εξής: f Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Η εμπλοκή των ιδιωτών στις αιτήσεις που εκκρεμούν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χειρόγραφους φακέλους ασφαλισμένων. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι το κόστος να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον e-ΕΦΚΑ. Για την έκδοση αυτών των συντάξεων θα αξιοποιηθούν κυρίως οι υπάρχοντες υπάλληλοι του ταμείου και οι συνταξιούχοι που δέχθηκαν να επιστρέψουν με την καταβολή επιπλέον αμοιβής για τη διεκπεραίωση των φακέλων. Ακόμη, o e-ΕΦΚΑ προχωρά στην πρόσληψη 100 υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με συμβάσεις έργου 18 μηνών μέσω ΑΣΕΠ.

- Νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Γι’ αυτές οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο το κόστος για τη διεκπεραίωση του φακέλου τους θα επιμεριστεί μεταξύ του ασφαλισμένου και του e-ΕΦΚΑ ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, η τελική τιμολόγηση θα γίνεται από τον ιδιώτη και ένα μέρος μόνο θα καλύπτει ο e-ΕΦΚΑ. Η επιλογή του δικηγόρου ή του λογιστή θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου για να εκδοθεί η σύνταξή του. Ο ιδιώτης δικηγόρος ή λογιστής θα είναι υπεύθυνος για την καταμέτρηση και πιστοποίηση των ενσήμων, την εξαγορά πλασματικών ετών και τελικά την ολοκλήρωση, τον υπολογισμό και την υποβολή του φακέλου του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν τα στοιχεία και στη συνέχεια θα προχωρούν στην καταβολή της σύνταξης και των αναδρομικών ποσών από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου. Ωστόσο, νομικοί, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνουν πως είναι βέβαιο ότι οι συντάξεις σε πιστοποιημένους ιδιώτες θα εκδίδονται ταχύτερα σε σχέση με αυτές που θα υποβάλλονται μέσω υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ.