Εκκρεμείς συντάξεις: Μόνο οι εύκολες περιπτώσεις στους ιδιώτες λογιστές

Το στοκ των κύριων συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα ανέρχεται σε περίπου 130.000 και όλες αφορούν σε δύσκολες περιπτώσεις. Υπό την πίεση των θεσμών για να μειωθούν και να εξαφανιστούν οι εκκρεμότητες, αποφασίστηκε η πρόσληψη λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι θα αναλάβουν την έκδοση των συντάξεων, έναντι αμοιβής η οποία θα κυμαίνεται από 30 έως και πάνω από 200 ευρώ, ανάλογα με την υπόθεση.

Ωστόσο, η διαδικασία ανάθεσης της έκδοσης συντάξεων και σε δικηγόρους και λογιστές, περνά από χίλια κύματα, καθώς τη Δευτέρα, δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις πιστοποίησης των λογιστών και των δικηγόρων, οι οποίοι παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια εκμάθησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι οι «ειδικοί» θα αναλάμβαναν το σύνολο των υποθέσεων συνταξιοδότησης που έχουν κολλήσει, μια εσωτερική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει ότι, στους δικηγόρους και στους λογιστές θα ανατίθενται οι εύκολες υποθέσεις!

Προφανώς η ηγεσία του ΕΦΚΑ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατάλαβαν με καθυστέρηση, ότι, δεν είναι δυνατή η εκμάθηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας σε σεμινάρια μικρότερης διάρκειας από δύο μήνες, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις πολύπλοκες υποθέσεις συνταξιοδότησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν των 100% των υποθέσεων συνταξιοδότησης που καθυστερεί η έκδοσή τους πάνω από τρεις μήνες ή και χρόνια ολόκληρα, οφείλεται στις δυσκολίες έκδοσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για περιπτώσεις:

  • Διαδοχικής ασφάλισης, σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία στη διάρκεια του εργασιακού βίου.
  • Παράλληλα ασφάλισης, σε δύο ή περισσότερα ταμεία.
  • Υποθέσεις ασφαλισμένων που έχουν ένσημα και από το εξωτερικό.
  • Ασφαλισμένοι με χαμένα ένσημα

Στο έγγραφο που κοινοποίησε ο ΕΦΚΑ στις υπηρεσίες του, αναφέρει ότι 1.200 δικηγόροι και λογιστές θα αναλάβουν μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά και από αυτές, τις πιο εύκολες.

Ειδικότερα, οι οδηγίες προς τις κατά τόπους υπηρεσίες συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ, αναφέρουν ότι εξαιρούνται από την ανάθεση σε δικηγόρους και λογιστές, οι υποθέσεις συνταξιοδότησης που αφορούν διαδοχική ασφάλιση, παράλληλα ασφάλιση και συντάξεις όσων έχουν και ένσημα από το εξωτερικό.

Οι υποθέσεις αυτές, που είναι οι δύσκολες, θα παραμείνουν στην ευθύνης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Η πρόσληψη των ιδιωτών πάντως -υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν τα πράγματα- θα είχε νόημα εάν αναλάμβαναν τις δύσκολες και χρονοβόρες περιπτώσεις, οι οποίες είναι εκείνες που ευθύνονται για το στοκ των εκκρεμοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται, ότι δύσκολα θα μειωθεί το απόθεμα των εκκρεμοτήτων, όχι επειδή δεν θα τις αναλάβουν οι δικηγόροι και οι λογιστές και θα παραμείνουν στην ευθύνη των έμπειρων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, αλλά επειδή είναι δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούν χρόνο για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.